Властта обеднява… пред Сметната палата

 

Властта в Смолянско обедня за последната година, показа справка на всекидневника „Родопи Смолян" в Сметната палата, която публикува имотите и спестяванията на лицата, заемащи висши държавни постове. Депутатът от ДПС Ариф Агуш е декларирал, че за последната година имотното му състояние, както и спестяванията му не са се променили. Колегата му съпартиец Елин Андреев е декларирал, че е прехвърлил ¼ от апартамент в София на площ от 61 кв. м на дъщеря си. Недвижимият имот е закупен през 2010 г. за сумата от 56 856 лв. Андреев има и два банкови кредита в размер на 62 401 лв. Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова за миналата година е декларирала финансови операции, извършени от съпруга й Никола Проданов. За последните 12 месеца, той е станал собственик на 1/2 кабинет от 37 кв.м за сумата от 12 хил. лв., придобити от стопанска дейност. Тази година Дариткова не е пропуснала да декларира лекия автомобил „Ягуар", закупен през 2010 г. за 3 000 лв., отново от съпруга й. От стопанска дейност депутатката е успяла да спести 21 651 лв., вложени на банков влог. Като лекар народната представителка е получила малко над 5000 лв. за последната година. Декларирана е и фирмата „Продексим" ЕООД-100% собственост на съпруга й. Другият народен представител от ГЕРБ-Недялко Славов е декларирал безвъзмездно унаследен имот от 1000 кв.м с 60 квадрата вила в Златоград. Славов има закупен автомобил „Пежо 306" от 2003 г. за сумата от 1000 лв. Славов е успял да спести от заплата 5200 лв., а банковите му влогове възлизат на 55 800 лв., спестени от заплата, както и лихви от депозити от предишни години. Извън дейността си на депутат Славов е припечелил 11 312 лв., както и 22 хил. лв, получени от „от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ". Като едноличен търговец съпругата му е декларирала доход от 10 хил. лв.
Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски се оказва „най-бедния депутат" от смолянския регион. Той е декларирал единствено ипотечен заем от 125 170 лв., както и лизингово плащане на автомобил от 32 хил. лв.

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков за втора поредна година декларира, че няма променя в паричното и имотното му състояние. Неговият заместник Чавдар Фурлански е декларирал единствено 3 850 лв, придобити от стопанска дейност.
Кметът на Смолян Николай Мелемов е посочил собственост на два апартамента от по 100 кв.м в Смолян, като единият е дарение от 1975 г., а другият е закупен през 2002 г. за 4000 лв. Кметът е получил възмездно къща с двор от 64 кв.м в Смолян за 8000 лв. , той е посочил и личен автомобил „Тойота", закупен през 2009 г. за 35 хил. лв. на лизинг, който изплаща и в момента. Кметът прави вноски и за ипотечен кредит от 58 500 лв. Извън работата си, като кмет на общината, Мелемов е припечелил 30 111 лв. Заместниците му в общината, пък не са декларирали нищо.

Кметът на Девин Цветалин Пенков е подал уведомление, че няма промяна в имотното му състояние. В декларацията на зам.-кметът му Владимир Даскалов, който има два апартамента и избен етаж в Девин, както и банкови влогове за над 35 хил. лв. Златоградският градоначалник Мирослав Янчев е декларирал единствено банкови влогове от 4 477 лв., както и два потребителски кредита от 7 604 лв. Съпругата на Янчев е обявила приходи от над 9 хил.лв.

Кметовете на Рудозем, Чепеларе и Борино са обявили, че за последната една година нямат промяна в имотното и парично състояние. Най-дългогодишният кмет на община в Смолянско-Райчо Данаилов, управляващ община Баните, изплаща кредит от 20 хил. лв., а допълнителните му доходи са едва в размер на 508 лв.

Кметът на Доспат Антим Пържанов ще се окаже най-богатият сред кметовете в областта. Той е декларирал апартамент от 68 кв.м в София, придобит за 85 хил. лв. през 2006 г. Пържанов притежава къща и парцел в Доспат. Банковите влогове са в размер на 60 хил.лв. на него и на името на съпругата му. Съпругата му има вземания в размер на 30 хил.лв. Пържанови имат ипотечен кредит и заеми за над 92 хил. лв. Албена Пържанова се води собственик на фирма „Лагуна 2006" и съсобственик на 50% от фирма"Лагуна". За последната година Пържанов е спечелил и над 21 хил. лв. от наеми и стопанска дейност. Съпругата му е успяла да спечели пък 11 309 лв.

Кметът на Неделино Стоян Беширов е декларирал единствено печалба от 11 хил.лв. Атрактивна данъчна декларация е представил кметът на Мадан Фахри Молайсенов. Управникът на миньорската община е притежател на къща в село Митовска, три ливади от по декар в същото село, лек автомобил на стойност от 500 лв. Градоначалникът има да събира вземания в размер на 283 147 лв., предоставени на фирма „Медина". Същата сума той е изтеглил от банка под формата на ипотека. Молайсеов е прехвърлил и дяловете си в две фирми - ФУРИ КОМЕРС ЕООД и МФ КЪМПАНИ. Молайсенов и съпругата му са спечелили и 18 315 лв.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I