Гюнер ШЮКРИ

 

Най-старата джамия в територията на община Ардино се намира в село Любино, убеден е 76-годишният имамин Мустафа Рафет. Джамията е строена от камък, измазана с хоросан и е варосана. Забелязва се от много далече – откроява се с белия си корпус. При влизане над главния вход има надпис на арабски език, откъдето с помощта на имамина научаваме, че храмът е изграден по хиджра 1222 г. (около 1844 г.) от български строители от смолянското село Давидково.

Сега молитвеният дом се отваря само в петъчните дни за молитва и по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните села. А преди демократичните промени се е пълнело с вярващи от Любино и околните села.

Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг, ходжи и имами. Впоследствие е преустроено за духовно училище, а последно е било част от читалище. Днес е почти разрушено

Джамията е на два етажа като на втория е отделението за жените. Минарето с височина около 20 метра е със самостоятелен вход, в северната част на корпуса на джамията. Това е единствената джамия засега в Източните Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение, казва имаминът Рафет. Той добавя, че искат да ремонтират джамията, но нямат средства. Преди известно време храмът е бил посетен от новия наместник-мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали Ерхан Режеб. Той е останал много впечатлен от архитектурата на молитвения дом.

Около джамията се намира гробница. Според местните хора там има гробове, датирани отпреди 300 години, които са едни от най-старите в района. Тук са погребани първите ходжи, обслужвали мюсюлманския храм от самото начало на изграждането му.

 

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I