Да се премахне изискването собственици на гори до 20 декара да изготвят лесоустройствен план за добив на дървесина, предлага депутатът от ДПС Ариф Агуш. Предложението му е на път да се приеме след като новият закон за горите бе върнат за ново разглеждане от президента след няколкодневните улични протести.
"Около 80% от собствениците на гори в Смолянска област и в България, притежават гори в диапазона от 0 до 20 декара, които останаха ощетени с предния закон, защото той изискваше да правят 10–годишни лесоустройствени проекти, но това нито е оправдано, нито има смисъл", заяви депутатът. По думите на народния представител това е предложение, което засяга много от хората, живущи в Родопите. „Това е най-бедният край в България и затова трябва да имат някаква компенсация чрез гората. Местното население се отзовава на всичките мероприятия, които се изискват за добро стопанисване на гората", обясни Агуш. Народният представител от ДПС коментира и наложеното вето на Закона, който предизвика най-остри реакции за прокарването на писти и лифтове. Според Агуш трябва да се намери балансът, за да бъде съхранена природата, както и да се съхрани икономическото развитие на определени региони. "Аз не виждам нещо толкова опасно от това, което се изговори относно застрояването. Всяко едно строителство минава през промяна на предназначението, а когато се спре един лифт винаги можеш да възстановиш гората, да залесиш тази част, която е отсечена", посочи Агуш и допълни,че трябва да продължи дебата в обществото, за да се намери консенсус.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I