Приключи великденската кръводарителска акция на ГЕРБ в Смолян, като 17 човека се отзоваха на призива да дарят кръв. Тя е седма поред, организирана със съдействието на д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в 43-тото Народно събрание. Акцията се състоя в кръвния център при МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД.
„Кръводаряването е безценно за спасяването на човешки живот и затова за поредна година организираме тази акция преди Великденските празници. Огромен процент от заболяванията са невъзможни за лечение без преливане на кръв и кръвни продукти, затова е важно да имаме достатъчно кръводарители, за да се поддържат оперативните активности на лечебните заведения за тежки и животоспасяващи хирургични интервенции, за онкоболни, за пациенти с хематологични заболявания", заяви народният представител д-р Даниела Дариткова.
Преди да даде кръв тя и началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Васил Френкев обсъдиха проблема с даряването на кръв за болен в отдалечено лечебно заведение. Тя посочи, че в момента в Министерството на здравеопазването се работи върху нормативните промени, които ще помогнат за отстраняването на пречките. „Защото сега е изключително трудно, когато се извърши оперативна интервенция в София, да се осигурят кръводарители от Смолян например, защото те трябва да пътуват до кръвен център в столицата", допълни Дариткова. По думите й другите проблеми, които касаят сектора, са кадровото обезпечаване на структурите на трансфузионната хематология, което пък е свързано с доброто финансово осигуряване на работещите в системата, възможност за кариерно израстване и осъвременяване на апаратурата, която да гарантира добра преработка и сигурност на продуктите, реализиращи се след кръводаряването. Тя заяви, че всички тези теми е обсъдила миналата седмица с директора на Националния център по трансфузионната хематология д-р Николай Андреев. Според нея е важно да се концентрира вниманието върху съществуващите проблеми, защото системата на трансфузионната хематология е елемент от национална сигурност на страната ни.
В кръводарителската кампания се включиха представители от дамската структура на ГЕРБ - Смолян, общински съветници, членове от ръководството на смолянската общинска организация и симпатизанти на партията.
24smolian.com 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I