Има противоречие в нормативната уредба за 24-часовото дежурство на джипитата в отдалечени и труднодостъпни райони и то трябва да се отстрани. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Здравната комисия към парламента д-р Даниела Дариткова след годишното отчетно събрание на Сдружението на общопрактикуващите лекари от област Смолян.
Става дума за това, че от общопрактикуващите лекари се изисква да осигурят 24-часовото обслужване на пациентите, но за работещите в труднодостъпни и отдалечени райони отпада възможността да дават дежурства чрез договори между отделните джипита. 
„За колегите, където няма разкрит кабинет за неотложна помощ, остава възможността или сами да покриват обслужването на пациентите в почивните, празничните дни и през нощта, или да сключват договор с най-близките центрове и филиали за спешна медицинска помощ. Само че до този момент няма нито един сключен такъв договор. Няма никакви указания за директорите на ЦСМП за сключване на подобни договори с общопрактикуващите лекари, макар че министърът пропагандира този вариант за обслужване на пациентите", обясни д-р Дариткова. По думите й проблемът е важен за Смолянския регион, защото кабинети за неотложна помощ няма в Девин, Борино, Доспат, Златоград и в Неделино.
„Навсякъде колегите търсят варианти, защото е ясно, че няма как 24 часа да бъдеш адекватен в грижите за твоите пациенти. Искам да припомня, че още 2012 г. отпадна изискването за 24-часово разположение на общопрактикуващите лекари. Тогава се даде възможност за създаване на неотложни кабинети. Колегите можеха да се кооперират помежду си и там, където няма възможност за разкриване на неотложен кабинет, да могат да си осигурят почивка като възлагат дежурството в определени дни на друг колега по съседство", поясни още д-р Дариткова.
На отчетното събрание, проведено в Девин, общопрактикуващите лекари от област Смолян взеха решение да отправят писмо до министъра на здравеопазването и до НЗОК, за да сезират двете институции за този проблем. Той е наболял, защото в рамките на настоящия месец трябва да сключат анекси към договорите със Здравната каса и там ясно да е оказано как ще се осъществява неотложна помощ. Притиснати от времето, общопрактиуващите лекари трябва да намерят решение, което от една страна осигурява адекватни грижи за пациентите, от друга - да е съобразено с нормативна уредба.
„За съжаление в случая нормативната уредба до известна степен си противоречи, защото се пое ангажимент при среща с министъра и Здравната касаобщопрактикуващите лекари да могат да се сдружават помежду си, за да поемат 24-часовото разположение със съвместни договори, а от друга страна с наредбата тази възможност е изключена", каза още председателят на Здравната комисия.
В провелото се годишно отчетно събрание присъстваха повече от 30 джипита от Смолянско. Гост на форума бе д-р Виктория Чобанова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, която е участвала в преговорния процес с НЗОК.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I