Бивш миньор поиска обезщетение от 30 000 лева заради „професионална болест" 53 години след като… е напуснал рудниците. Мъжът от Цар Калоян заведе дело срещу дружествата, наследници на „Горубсо". И.Е. заболял от силикоза в далечната 1963 година. В продължение на осем години-между 1955 и 1963 година, мъжът работил в 1-во, 2-ро и 5-о рудовоуправления. Стягащи болки в гърдите обаче сложили край на трудовата му кариера. През 1964 година той бил диагностициран със силикоза 2-ра степен. Въпреки постоянния прием на лекарства и диетичен режим на хранене, здравето му не се подобрило, а продължило да се влошава. Всяка година бившият миньор постъпвал в различни лечебни заведения. Половин век след като се разделил с мините, И.Е. завел дело срещу дружествата с мотив за ексцес на заболяването.
Районният съд в Мадан обаче отхвърли иска на основание, че решението на Експертната комисия за развитие на заболяването не е влязло в сила. Окръжните магистрати в Смолян също отсъдиха в полза на дружествата.
Решението може да се обжалва пред Върховния съд.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I