Експертиза ще доказва произхода на откритите снаряди

Откритите снаряди край село Мугла са били поставени преди десетилетия и трябвало да откъснат пътя към Смолян в случай на военен конфликт с НАТО по времето когато страната ни е била във Варшавския договор. Това е една от версиите за намерените бомби в началото на април т.г., разкриха за 24smolian близки до разследването.
Снарядите са силно корозирали, няма яснота за произхода им. Назначена е балистична експертиза, която в двумесечен срок трябва да е готова, обяви на свой ред окръжният прокурор Тодор Деянов.
Припомняме, че снарядите бяха открити от работници при ремонтни дейности на трасето на 2 април т.г.  Първоначално те се натъкнали на пет снаряда от минохвъргачки, а при последвалото проучване от специалисти на терена, общият брой на намерените мини стигнал 29. Част от тях са унищожени на място, тъй като е имало риск за транспортирането им. Боеприпасите, за които е преценено, че не са толкова опасни, бяха обезвредени на полигона на военното поделение в Смолян. Още тогава  от  прокуратурата в Смолян разпоредиха разследване за произхода на снарядите, открити при ремонтни дейности по трасето. То трябва да изясни произхода на снарядите и кое е отговорното лице за тяхното изоставяне на обществено място в нарушение на нормите за безопасност. По случая е образувано досъдебно производство.
Районът около Мугла влизаше в зоната на отговорност на държавната граница. 
24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I