www.24smolian.com

Нов опит в ОбС: 10 млн.лв. заем за покриване на старите борчове

четвъртък, 12 май 2016 г.1коментара

Поемане на дългосрочен облигационен заем от община Смолян отново влезе в дневния ред на Общинския съвет. Вносителят на докладната е кметът Николай Мелемов и ще бъде разгледана и гласувана от разпоредителния орган на заседанието днес. Общата сума на облигационната емисия е за 10 млн. лева, а планираната лихва ще бъде в рамките до 4%. Срокът за изплащането му ще е до 12 години, а погасяването на лихвите-на всеки 6 месеца. Такси и комисионни ще бъдат по тарифи на Централен депозитар АД, инвестиционен посредник и др.
Обезпечението му ще е под формата на залог върху бюджетната сметка на Община Смолян, по която постъпват собствените приходи и Общата изравнителна субсидия.   
На проведеното обществено обсъждане зам.-кметът Венера Аръчкова обясни, че  средствата от този дълг ще бъдат  използвани за погасяване на банков кредит от 2007г. към Инвестбанк, задължения към ФЛАГ, нови, текущи и просрочени капиталови разходи. Чрез емисията на практика, решението ни е да не поемаме нов дълг, а да разплатим старите задължения. С получаване на финансирането ще постигнем по-добри финансови параметри и община Смолян ще бъде в състояние да разплати задълженията и да даде шанс на инвеститорите си да инвестират в по-добра среда", коментира Аръчкова.
Общинският дълг и задълженията са публикувани на сайта на община Смолян и всеки може да се запознае с тях. Припомняме, че тези задължения са 6,6 млн. лева останали за плащане към „Инвестбанк" по кредита, взет преди два мандата за улици в Смолян. 3 950 000 лв. е безлихвеният кредит от финансовото министерство. Всички останали кредити–около 3,3 млн. лв., са от фонд „ФЛАГ" за изпълнение на проекти.
Облигационният заем е необходим за разплащане на старите задължения, посочва в докладната си Мелемов.
24smolian.com
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
12 май 2016 г., 8:46

Стари борчове пък купуват нови коли общината.. Ех тази пробита каца....

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН