www.24smolian.com

За 1150 години от дипломатическите връзки със Светия престол: Д-р Даниела Дариткова на аудиенцията с папа Франциск

понеделник, 16 май 2016 г.0 коментара

Народният представител от Смолян д-р Даниела Дариткова и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев участваха в аудиенцията с Негово Светейшество папа Франциск заедно с държавния глава Росен Плевнелиев. Повод за визитата е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Тази година тя е посветена на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Светия престол. Като особен знак на уважение към българския народ и към делото на светите братя Кирил и Методий, папа Франциск прие рекордно голяма делегация от България, а срещата продължи по-дълго от предвиденото.
По време на аудиенцията папа Франциск подчерта ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, който е заобиколен от множество кризи. Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната.
24smolian.com 

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН