Възрастен родопчанин е единственият спечелил от първата копка на водносиловата каскада „Горна Арда" преди 17 години. Реално строителство нямаше, а въпреки обещанията на министри от различни правителства за старт на коригиран вариант на мегапроекта, по горното течение на Арда няма признаци за градеж.
Дядото намерил тас с жълтици. Медният съд с похлупак бил под голям камък в малката му ливада, която по проект трябва да остане под стената на язовир „Мадан". Имота е на метри от спирка „Паспал", на пътя Ардино – Смолян, разкриха пред 24smolian.com местни жители.
„Ливадата му нямаше и половин декар. Седеше си човекът цял един живот на камъка и гледаше добитъка. Размърдал го е едва, когато разбрал, че държавата ще му вземе имота заради строителството на язовира. На следващия ден всички видяхме странните дири от съда, но възрастният човек обясняваше, че друг е ровел през нощта. Години по-късно разбрахме истината", разказаха жители на Паспал.
Бурени, върбалаци, жаби, змии и разорана река. Това е каскада "Горна Арда" 17 г. след подписването на т. нар. сделка на века за строителството й, припомня вестник „24 часа". Специалната площадка в планината над бъдещата язовирна стена бе изкопана спeциално за случая и събра през 1999 година над 10 хил. души на първата копка и сега покрита със борчета, които с клоните бавно отмерват времето.
Хидроенергийна компания "Горна Арда" бе създадена през 1999 г. със спогодба между НЕК и турския холдинг "Джейлан". Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 мвт с 3 язовира по течението на реката - "Мадан", "Ардино" и "Сърница".
Местните хора наричат вече обраслата площадка , където бе изсечена боровата гора, за да скрепят подписите си тогавашните премиери Иван Костов и Бюлент Еджевит пред десетки хиляди души, местните вече наричат "площадка на лъжата".
За старта на проекта държавата похарчи над 20 млн. лв. за направата на 2 отбивни тунела, по които да тече Арда, докато се издига стената.
Входовете и изходите на съоръженията, построени от поделението на "Минстрой" в Мадан, сега са обрасли във върби, а в тях е пълно с жаби и змии. В наши дни не е ясно дали навътре тунелите не са пропаднали и дали бетонът още е годен за употреба.
Освен тунелите бяха изградени компресорна станция и трафопост, които са почти разрушени.
Проектът, който предвижда разкриването на над 3000 работни места, през тези години не слиза от устата на местните политици от Смолян до Кърджали.
За да се построят тунелите, бе направен път към реката и сега тежки машини на фирми изземват инертни материали от коритото на Арда. Предприемчиви търговци построиха заведения покрай бъдещата стена, но ги затвориха. Направени са площадка и подготовка за бетонов възел, който вече е ръждясал.
Говори се, че няколко души от околните села вече са изкарали курсове за капитани на кораби, за да имат правоспособност да возят туристи с лодки и корабчета из язовира.
"Баща ми умря с думата "язовир", казва 57-годишният Ахмед Ефендиев от маданското с. Вехтино, цитиран от „24 часа". Човекът бил против строителството на каскадата, тъй като почти всичките му имоти оставали под водата. Направо се поболял. "Все ми е тая вече, дали ще има, или не. То животът ми мина", казва за себе си Ефендиев. Според разчетите отпреди 12 г. къщата му трябва да е до първия етаж във вода. Градината му и 15-ина декара земя обаче отиват в чашката на язовира. Във Вехтино и отсрещната махала Дирало под водата попадат общо 13 къщи, кметството, магазин, заведение, цех и стотици декари земя.
Освен че вместо сделка на века местните наричат каскадата "сделка на два века", заради забавянето възникна серия от усложнения. През годините от старта на проекта бяха определяни зоните от "Натура 2000". Сега близо 2/3 от земите на каскадата попадат в обхвата й, както и ендемичен вид риба за р. Арда, птици и бозайници. Така че строежът би донесъл санкции от ЕС. Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта вече е изтекла и сега тя трябва да е съвместима с европейската екологична мрежа "Натура 2000".
А договорената тогава цена на каскадатаот 220 млн. долара сега е набъбнала двойно спрямо минималната, която се сочи в момента - 350 млн. евро, и тройно от максималната - 500 млн. евро.
През годините между българската и турската страна възникнаха спорове за заплащането и сроковете. В крайна сметка "Джейлан" заведе дело в Арбитража в Париж. По това време турският хоолдинг изпадна в несъстоятелност и активите му бяха поети от друга турска компания - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm.
През май 2009 г. австрийските компании ЕVN и "Алпине", която строеше "Цанков камък", купиха акциите от приемника на "Джейлан", а година по-късно "Алпине" се оттегля от проекта.
Както вече 24smolian.com.com писа, през първия мандат на премиера Бойко Борисов НЕК и ЕVN подписаха акционерно споразумение за изграждането на каскадата. Според споразумението ЕVN ще притежава 70%, а НЕК - 30%.
Очаква се EVN да построи само един от трите планувани язовира, защото изграждането на нови пътища ще оскъпи чувствително мегапроекта.
24smolian.com
На снимката:  Нов технически проект на хидроенергийната каскада „Горна Арда" представиха в Ардино двамата представители на австрийската енергийна компания EVN, Раймунд Гайсбауер и Вернер Казагранде.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I