Навръх празника на Момчиловци–21 май, родопското село ще получи сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание. Той ще бъде връчен от д-р Тотко Найденов, с когото кметството и местна туроператорска фирма работят от месеци върху идеята. На кръгла маса в конферентната зала на Норвежката къща представители на властта, лекарското съсловие, родни и чужди туроператорски фирми ще нищят тънкостите в здравно-духовния туризъм и мястото на Момчиловци в него. Табела на входа на селото ще информира влизащите в населеното място, че точно тук е зоната за физическо, емоционално и духовно здраве.  
След като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство – да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот предизвикаха интереса на китайската компания „Брайт", която вече 7 г. произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци".
Сега за новата кауза ще допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня  и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора. Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото.
Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена". Точно заради това, храмовият празник на 21 май от 25 г. е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак. Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете. След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение – ферман, за построяване на църква със срок 3 месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена.
Бележитата годишнина ще бъде почетена в Момчиловци на 20 май т.г. с представяне на книгата на местния краевед Костадин Вълнев „Из миналото на църквата „Св. Св. Константин и Елена", с. Момчиловци – 1836 г. – 2016 г."  от 16.30 ч. Два часа по-късно във фоайето на читалището ще бъде открита изложба от рисунки и макети на тема „Моят храм", а в 19 ч. е началото на тържественото честване на 180-годишнината на църквата.
Празникът продължава на следващия ден – 21 май, с тържествена Света Литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена" и благословена трапеза. Официалното откриване е от 13 ч. на площада в Момчиловци, за което са поканени министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители, представители на руското посолство, областният управител Недялко Славов, ръководството на Община Смолян, партньори от Китай и побратименото на Момчиловци гръцко селище Авдира. 
На сцената ще се изявява известният кулинар Иван Звездев, който ще разкрие тайната на здравословната джуркана коприва със сирене по родопски. Пред погледите на домакини и гости майсторът на черпака ще сготви чорба от 30 кг. коприва за присъстващите на събора. Доброто настроение ще поддържат певицата Ана-Мария и оркестър „Пампорово".
По традиция 50-годишните юбиляри ще поведат наборното хоро от 19 ч. и ще съберат близките си в центъра на селото. Родените през 1966 г. даряват на Момчиловци външно фасадно осветление на църквата. От 21 ч. ще започне концертът на „Тъпани и гайди", които умело преплитат звученето на първобитни инструменти от три континента  – каба гайда, австралийско диджериду и перуански кахон. По време на концерта ще има и огнено шоу. 
Съвместно с празниците на Момчиловци ДАНО Центърът, известен като Норвежката къща, ще отбележи 5 г. от създаването си. Проектът бе осъществен по Програмата на правителството на Норвегия за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие на България. Преобразеното старо училище в центъра на селото ще посрещне студентите от магистърска програма "Модерна история" с преподавателите си от Софийския университет. 
Майските празници в Момчиловци ще продължат и на 22 май край параклис „Св. Св. Константин и Елена". Там традиционно носещите имената Костадин и Елена момчиловчани събират хората за водосвет и курбан. В съседство на поляните в красивата местност ще се проведе и 7-ият Родопски здравно-духовен събор, който ще започне с преход по пътеката на дълголетието и ще продължи със спортни надпревари и езда на коне.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I