Средният родопчанин е разчитал на общ годишен доход в размер на 5 419 лева, сочат данните на статистиците за 2015г. Основен източник на средства в семейния бюджет отново са единствено заплата и пенсия, като формират съответно 51% и 26 на сто от финансовата рамка на домакинствата в Смолянско.
През 2015 година домакинствата в областта са изразходвали 4 881 лв. средно на лице, което е с 4.8% по-малко в сравнение с предходната година.
Намаляват разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома с 23.8% . Намаление се наблюдава и при разходите за здравеопазване (с 15.1%), за транспорт (с 19.8%), и за свободно време, културен отдих и образование (с 32.2%).
За храна са изразходвани 1 756 лв. средно на лице от домакинство, посочват от статистиката. Увеличават се обаче разходите за алкохолни напитки и тютюневи изделия с 36.0%.
Област Смолян е на първо място в страната по фактическото потребление на кисело мляко-62.4 кг.,  и картофи-по 65 кг. средно на лице на лице от домакинство.
Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, ориз, яйца, олио, захар, плодове, зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, прясно мляко, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.
Сравнението на данните за потреблението на домакинствата в областта с предходната година показва намаление на консумацията на безалкохолни напитки, плодове, захар, алкохолни напитки, шоколадови изделия и други.
Повишава се консумацията на хляб и тестени изделия, кисело мляко, картофи, яйца, зеленчуци, месо, олио, зеленчукови консерви, сирене, прясно мляко, риба и рибни продукти и други.
Увеличава се потреблението на цигари от 498 броя на лице през 2014 г. на 716 броя през 2015 година.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I