www.24smolian.com

Над 50 деца катериха „своя връх” в памет на алпиниста Христо Христов

понеделник, 23 май 2016 г.0 коментара

Над 50 деца се катериха по изкуствена стена над Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 12 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги. Зам.-кметът Марин Захариев откри събитието, което е традиционно. "Все повече деца и млади хора всяка година по това време идват, за да почетем Христо и да възпитаваме на спорт и природосъобразен начин на живот. Надявам се, че Христо гледа някъде отгоре и се радва, че продължават нещата, започнати от него. Вечна му памет!", каза при откриването Захариев.

Състезанието по спортно катерене започна с изпълнение на гайда от Стамен Гърбелов, близки и приятели на Христо сведоха глави в негова памет. Облачното и студено време не изплаши катерачите, включиха се дори 5-годишни малчугани. Състезанието премина с много емоции, а най-добрите бяха отличени и получиха награди. За поредна година турнирът беше организиран от община Смолян, местният клуб по алпинизъм „Христо Христов" и Сдружение „Свободно европейско общество.

Христо Христов  направи безкислородно изкачване на Еверест на 20 май 2004 г. и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят, извървян до него".

24smolian.com

 

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН