Стартира инициативата "Минало и бъдеще сега" на група смолянски ученици Bright Future (Светло бъдеще). Изоставената градина на възрастна жена от „Райково" вече е напълно неузнаваема след намесата на тийнейджърите. До момента в „Светло бъдеще" са се записали 44 доброволци на възраст между 15 и 18 години. Те ще изкарат времето от средата на април до края октомври като на малки групи посещават възрастни хора веднъж седмично. Целта им е да засадят различни зеленчуци в градините им, да пазаруват вместо тях и чистят домовете им.
Както вече писахме, те ще садят картофи, домати, краставици, цветя и ще възстановяват изоставените градини. Едната част от реколтата ще дарят на възрастните, а другата ще продадат. С парите от продажбата ще купят нови семена, за да не се прекъсва инициативата. Единственото, което искат в замяна е възрастните да им разкажат местните легенди, забравените традиции и обичаи. „Така младите ще направим нещо смислено, вместо да се чудим какво да правим през лятото, което ще е полезно и за нас", коментира ръководителката на групата Натали  Папучарова.
Кметът Николай Мелемов подкрепи инициативата и община Смолян изпрати писма до всички фирми, за да подпомогнат младите хора. „Общината застава изцяло зад вас, идеята си заслужава и ние ще ви подкрепим", посочи през месец април на среща с младежите секретарят Момчил Николов. Ще се търси вариант проектът да се подкрепи чрез НПО или чрез Общинския ученически съвет към община Смолян. Николов се ангажира да се подготвят списъци на самотно живеещи възрастни хора в къщи с дворове.
Учениците са заложили в проекта за дейностите 3 000 лв., които обаче се оказват крайно недостатъчни, ако се пътува по селата, защото ще има много разходи за пътни.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I