www.24smolian.com

Трошачна замърси водата на Въча в Девин

четвъртък, 12 май 2016 г.0 коментара

Проверка по сигнал на „зеления" телефон на РИОСВ – Смолян установи замърсяване на водата в участък от река Въча в района на Девин, съобщиха от Екоинспекцията. Сигналът, че реката тече мътна е подаден на 11 май. Незабавно е била извършена проверка на място, съвместно с експерти от Регионалната лаборатория към ИАОС в Смолян.
„При огледа на речното корито се установи, че в района на Трошачно-миялна сортировъчна инсталация в кв. „Настан" (ТМСИ), стопанисвана от „Драма" ЕООД, водата е замътена, в участък от около 200 метра след съоръжението.
Установен беше източника на замътването – недостатъчно пречистени производствени отпадъчни води от дейността на ТМСИ. Бяха взети водни проби на отпадъчните води преди вливането им в р. Въча. Техният анализ ще бъде готов до 5 дни, след което РИОСВ – Смолян ще предприеме административнонаказателни мерки по Закона за водите  срещу дружеството причинило замътването на река Въча", посочиха от Екоинспекцията.
Дейността на трошачната инсталация бе била спряна, а това е прекратило замътването на водата. Не е констатирано измиране на риба по поречието на реката.
24smolian.com


Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН