Областният съвет за устойчиво енергийно развитие прие План за отопление с възобновяеми източници в Родопския регион до 2030 г. „Въведен е по-строг контрол при санирането на сградите, за да инвестираме най-оптимално обществения ресурс по Националната програма. Основната цел е да се постигне енергийна ефективност на жилищните блокове, а не да се извършва основен ремонт, каквито опити се правят в отделни общини. Влагаме обществен ресурс и той трябва да се изразходва внимателно. Тази програма не е за основен ремонт, това е задължение на собствениците. Целта е сградите да са енергийно ефективни, да станат по-топли и уютни, както и да променят облика на градовете, а собствениците, както е и по закон, трябва да се погрижат за състоянието и поддръжката на общите части. Лимитите, които се налагат са с цел осредняване на цените на строителните услуги и материали, които са различни в отделните региони на страната", посочи зам.-областният управител Андриян Петров във връзка с осреднените стойности и изчерпването на финансовия ресурс на програмата.
 Проф. Анна Аладжиджиян и Тодор Шукеров от Национална Асоциация по Биомаса-България представиха възможностите на биомасата като суровина за отопление в презентации на проектите Bioenergy4business: "Използване на биомаса като източник на отопление в публични и общински сгради" и BioRES: "Създаване на устойчиви местни вериги за снабдяване с дървесна биомаса", финансирани от Рамкова програма Horizon 2020 на Европейския съюз. Те уточниха, че основната цел на проектите е биомасата да бъде използвана в региона, в който се добива, за нуждите на населението, живеещо в него, т.е. „от региона за региона". Това може да се реализира в условията на публично-частно партньорство чрез изграждането на Регионални центрове за логистика и търговия с биомаса. Тодор Шукеров добави, че в област Смолян интерес са проявили институции и представители от бизнеса в дърводобивния сектор в общините Девин, Доспат, Борино, Смолян и Чепеларе и се провежда проучване за осъществимост, като се очаква след юни месец т.г. да се пристъпи към конкретни бизнес-планове. Бяха дадени като пример и добри практики за топлинно предприемачество в развити държави като Финландия, Германия, Дания.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I