Украинският посланик Микола Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Николай Мелемов по време на визитата си в Смолян. То е от министъра на социалната политика на Украйна. В него се изразява искрената благодарност към смолянския управник за съществен принос в организирането, оздравяването и почивка на украински деца, родителите на които са загинали или ранени при защита на суверенитета на Украйна от вражеска агресия и деца на роднини и временно преместени лица. „Благодарение на Вашите добронамерени дела и чувствителното отношение към децата, малките украинци усещат неравнодушието и грижите за тяхната съдба в сложните за Украйна времена. Изразяваме надежда за по-нататъшно сътрудничество, строителството и изграждането на единно европейско общество върху принципите на дружба, солидарност и демократическите ценности", се казва още в благодарственото писмо.
Припомняме, че по идея на Мелемов миналата година на 10-дневен лагер пристигнаха 27 деца от Украйна. Те бяха настанени в Българо-германския център за професионално обучение. По този повод благодарствен адрес получи и директорката на центъра Ралица Минчева.
Дипломатът и Мелемов се договориха отново по тази програма да гостуват през лятото украински деца.
Ние сме братски народи и трябва да си помагаме, защото преди всичко има общочовешки ценности, които ни обединяват", каза Мелемов.
Негово Превъзходителство представи и реформите, извършвани от украинското правителство по пътя на европейската интеграция. Той отбеляза, че тъй като намаляват икономическите връзки с Русия, украинските предприятия, компании и фирми, работещи в Донбас се префокусират към ЕС и в това число и към България.  От 1 януари 2016 г. е въведена Зоната за свободна търговия в рамките на подписаната Спогодбата за асоцииране между Украйна и ЕС. Този проект ще обедини усилията на българския и украинския бизнес.
На срещата стана ясно още, че съгласие за побратимяване със Смолян има от град Никопол, Днепропетровска област. Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм", посочи Балтажи.
Най-важно е да има икономически обмен, за да помогнем на наши фирми да установят контакти с украински. По този начин ще има реален икономически ефект от сътрудничеството ни", коментира и Мелемов.    
Това е четвъртото официално посещение на посланик Балтажи в Смолян. Той каза, че с Мелемов са приятели от дълги години, още когато смолянският кмет е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна. 
24smolian.com   

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I