Три в едно и още нещо…

Няма да повярвате, но наред с няколкото поетеси, в Мадан живее и работи една млада писателка. Името й е Ася Минчева.
За шест месеца преди няколко години тя написва една дебела книга от 480 страници  романът „Наследникът" на историческа тематика, касаещ времето на Великата Римска империя.
Ася е издала книгата преди две години в много малък тираж – 50 броя, а на празника на Мадан миналата година прави презентация на произведението си с клип пред малка публика в Градската библиотека.
Ася Минчева е пришълка в нашия малък град. Тя е родом от Варна. Израснала е в семейство на музиканти и артисти. Учила е класическо пиано в музикалното училище „Добри Христов".
През 1999г. напуска родния си град, за да си търси работа като музикант.
Първият родопски град, в който стъпва е Мадан. Съдбата я довежда тук и тук пуска корени. Омъжва се за маданчанин и ражда дъщеря си Дарина.
През 2014г. завършва ПУ „Паисий Хилендарски" – филиал Смолян със специалността начална училищна педагогика с чужд език.
Тя е учител по музика в ОДЗ „Елица" в гр. Мадан вече девет години и същевременно води школа по пиано към НЧ „Иван Вазов – 1999".
 Още от дете освен музиката като изкуство я вълнува и киното.
„Класическата музика пораждаше много картини в съзнанието ми, дотолкова, че виждах образи и сюжети и по този начин различни истории се прокрадваха в главата ми. Така се зароди и тази история за наследника. Винаги са ме вълнували старите времена и предпочитам историята пред бъдещето. Музиката и досега провокира въображението ми, когато слушам съвременни творци като Ханс Цимер, Джон Уилямс и Джеймс Хорнър – симфоници на XX век." – споделя в първите страници на книгата си Ася Минчева. И понеже книгата не е в голям тираж ще ви предам анонса написан на задната корица.
            „Един пръстен, унаследяван със стотици години.
Един мъж, потомък на римското царство, когото съдбата подхвърля от едно предизвикателство към друго.
Една одисея, търсеща любовта между  хора, различни по нрави, но и близки по душа.
Предателство.
Власт и тирания.
Милосърдие и благородство.
Една неизживяна любов, погубена от корист и амбиции.
Един наследник, който бяга от съдбата си.
Един господар, благодетел на доброто и бич за злото.
Съдба, която човекът със своята хуманност променя според волята си.
Наследникът".         

Ася е непрекъснато заета. Учител по музика в детската градина, ръководител на школа по пиано в читалището, ръководител на църковен хор, майка, съпруга.
В началото на април тази година в Бургас беше учредена Конфедерация на българските писатели и преводачи.
В началото на май в туристическия комплекс „Белите брези" над гр. Ардино учредихме филиал към Конфедерацията за двата региона – Кърджали и Смолян.
От Мадан бяхме четирима учредители – две поетеси – Милена Белова и Светла Узунова, един борец за свободното слово – Борислав Сандов и писателката Ася Минчева.
В деня на българската просвета и култура наред с 15-те просветени дейци – учители, като изявен културен деец за добрата си работа с грамота и предметна награда беше удостоена и Ася Минчева – знак, че тя отдава всичките си сили и умения в областта на културата.
Ето такива личности като нея са нужни на нашия град и нашето време.
Светла Узунова – Сандова

24smolain.com
Бележка: Заглавието е на редакцията
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I