Обвинен в обсебване на чуждо имущество поиска 50 000 лева обезщетение от Прокуратурата за нанесени имуществени и неимуществени вреди след като бе оправдан на две инстанции от съда. Бизнесменът С.А. от Рудозем успя да осъди държавното обвинение, но за далеч по-скромната сума от 9 000 лева.
Родопчанинът е управител на „Био М" ЕООД. Проблемите за мъжа започнали през 2010 година, когато след подадена жалба срещу него започнала проверка на складовата база на дружеството и мандрата на търговеца в рудоземското село Елховец. Тя установила противозаконно присвояване на чужди движими вещи на стойност 13 459 лева. Срещу него била взета мярка за неотклонение „подписка". Близо 4 години по-късно обаче С.А. бил оправдан по повдигнатото му обвинение в обсебване.
Преживяният стрес повлиял на здравето на родопчанина. Според близките му, след началото на разследването срещу него през 2010 г., здравословното състояние на С.А. се влошило. Съществуващото заболяване на черния му дроб-цироза се усложнило, той започнал да задържа течност в коремната кухина, получил и кръвоизлив от хранопровода. Психическото му състояние също се влошило, започнал да избягва контактите с хора, вследствие на притеснението за изхода на разследването развил безсъние, безпокойство, нивото на стреса му се увеличило. В периода 2010-2014г. се налагало през 3-4 месеца да посещава лечебни заведения. В хода на делото състоянието му било доказано с медицинска документация. Репутацията му в обществото също пострадала. Ограничаването на контактите, което бизнесменът си наложил, се допълнило от недоверие на хората към него, вследствие на недоброто име, с което той започнал да се ползва.
Всички тези доводи в съдебната зала били основание на оправдания търговец да поиска обезщетението. Окръжните магистрати в Смолян обаче оцениха претърпените неимуществени вреди на 9 000 лева, които трябва да бъдат изплатени на С.А. от Прокуратурата на Република България чрез главния прокурор. Искът за имуществени щети бе отхвърлен от съда.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. И много правилно е постъпил човекът! Само така, всеки трябва да си търси правото, когато с него са постъпили несправедливо.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I