Дилемата е „1 200 лева тук или 1 200 евро зад граница?"

„1 200 лева заплата на месец в София или 1 200 евро зад граница?", е дилемата пред над 7 родопчани, които… всеки ден напускат област Смолян. 2 727 нашенци са казали „Сбогом!" на планината и са потърсили щастието си на друго място в рамките само на година, сочат данните на Националната статистика за 2015 г. Почти половината от тях избират да заминат за чужбина. 1071 родопчани пък са избрали да продължат професионалното си развитие и подобрят социалния си статус в друг регион на страната. Най-често погледите на изселилите се нашенци са вперени в столицата и останалите градове в Топ3 по заплати.
Факторът „средно трудово възнаграждение" отново е водещ при определяне на посоката. Както вече 24smolian.com писа, с 597 лева повече получава средно на месец столичанин в сравнение с родопчанин. Област Смолян е на 25-о място в страната по трудови възнаграждения, сочат данните на статистистиците за третото тримесечие на годината. Средната заплата в региона е нараснала едва с процент и половина спрямо края на м.г. и достига 668 лева. Отново София е в челото на класацията, като средно столичани получават по 1 265 лева. На следващи места са Стара Загора и Варна, където средното месечно възнаграждение достига съответно 903 и 899 лева.
1026 родопчани са се изселили от областта през миналата година в посока Западна Европа. Нашенци се ориентират главно в строителството и земеделието, където заплатите варират от 800 до 1500 евро на месец. Много от младите обаче предпочитат да следват в чужди университети, увеличавайки по този начин възможностите си за намиране на далеч по-привлекателна и добре заплатена работа.
Общият брой на хората, които са сменили местожителството си от 2007 до 2015 година в страната, е 743 000 души. След София най-предпочитани са съответно Пловдив, Варна и Бургас. Все по-малко българи избират да живеят във Видин, Смолян и Кърджали.
През 2011 г. е бил пикът на българи, решили да се преместят в София, посочват статистиците. В периода 2012-2015 година обаче тенденцията сочи, че страните от западна Европа са далеч по-привлекателни за нашенци.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Всеки говори колко плаштат а никои не казва какви разходи има те там хората не спят не ядат не патуват не копуват нищо само сабират пари.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I