www.24smolian.com

Чеверме от майстор Манол и брънза от майстор Салих - хит на „Ирин Пирин”

вторник, 21 юни 2016 г.0 коментара

Прочутите родопски специалитети бяха представени на първото издание на „Ирин Пирин –Съборът на Югозапада", който се проведе край Разлог. Хит сред надошлите от близо и далече гости стана родопското чеверме по хайдушки, приготвено от Манол Пелтеков от Солища. Прочутият майстор сиренар от Бориково Салих Паша демонстрираше как се прави брънза сирене. Нашите кулинари приготвяха гозби заедно с Ути Бъчваров. Клинове и пататници приготвяха родопчанки. На Разложките поляни невероятните аромати от майсторските чевермета и вкусните гозби привличаха гостите на събора, които се надпреварваха да опитат родопските специалитети.
Примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова бе водеща на „Ирин Пирин". В продължение на три дни тя забавляваше съборяните и създаваше настроение край Разложките поляни.  
На събора беше развят и националният ни трибагреник, което е най-голямото знаме на пилон в България. Височината му е колкото 10-етажна сграда. То ще остане като подарък от фондация „Наследство в бъдещето" за община Разлог. Тя държи рекорд за най-голямо знаме на Рожен, с площ от 5400 кв. м, към който сега ще прибави още едно върхово постижение - за най-голямо знаме на пилон у нас.
Тридневното събитие събра стотици занаятчии, животновъди, производители на млечни и био продукти, певци, свирачи и танцьори.
Представителите от община Смолян бяха поканени на събора от неговия организатор Симеон Караколев,  управител на фондация „Наследство в бъдещето", който е и сред основните организатори на Роженския събор.
Всички гости бяха поканени и на Роженските поляни, където от 15 до 17 юли т.г. ще се проведе събора.
24smolian.com 
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН