Прочутите родопски специалитети бяха представени на първото издание на „Ирин Пирин –Съборът на Югозапада", който се проведе край Разлог. Хит сред надошлите от близо и далече гости стана родопското чеверме по хайдушки, приготвено от Манол Пелтеков от Солища. Прочутият майстор сиренар от Бориково Салих Паша демонстрираше как се прави брънза сирене. Нашите кулинари приготвяха гозби заедно с Ути Бъчваров. Клинове и пататници приготвяха родопчанки. На Разложките поляни невероятните аромати от майсторските чевермета и вкусните гозби привличаха гостите на събора, които се надпреварваха да опитат родопските специалитети.
Примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова бе водеща на „Ирин Пирин". В продължение на три дни тя забавляваше съборяните и създаваше настроение край Разложките поляни.  
На събора беше развят и националният ни трибагреник, което е най-голямото знаме на пилон в България. Височината му е колкото 10-етажна сграда. То ще остане като подарък от фондация „Наследство в бъдещето" за община Разлог. Тя държи рекорд за най-голямо знаме на Рожен, с площ от 5400 кв. м, към който сега ще прибави още едно върхово постижение - за най-голямо знаме на пилон у нас.
Тридневното събитие събра стотици занаятчии, животновъди, производители на млечни и био продукти, певци, свирачи и танцьори.
Представителите от община Смолян бяха поканени на събора от неговия организатор Симеон Караколев,  управител на фондация „Наследство в бъдещето", който е и сред основните организатори на Роженския събор.
Всички гости бяха поканени и на Роженските поляни, където от 15 до 17 юли т.г. ще се проведе събора.
24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I