Българи търсят рубини в реки в Родопите, но пазят в тайна къде точно. Нашенци са успели да открият стотици скъпоценни камъни и чакали експертна оценка за качеството им, пише вестник "Труд".
"Намирам истински български рубини в Родопите. Като ги светнеш с ултравиолетова светлина, блестят като жар, защото вътре има съдържание на хром. Той определя цвета на самия рубин - розов, червен или кървавочервен.", казва Кирил Стаменов, председател на Асоциацията на златотърсачите у нас.
Според него било въпрос на време да се намери и аквамарин, който също можел да бъде открит в България.
Стаменов отказва да разкрие къде са реките, защото алчни хора за бързо забогатяване щели да тръгнат по тях.
Припомняме, че за първи път диаманти в страната са открити край село Светулка, край пътя Кърджали – Смолян, от екип на Нов български университет, за което първи "Родопи voice" писа. Те са били съвсем малки, като глави на карфици. „Да. Вярно е. Край ардинското село Светулка са открити първите диаманти в България", потвърдиха проф. Рангел Гюров и д-р Харизан Харизанов от департамент "Природни науки" на Нов български университет.
Микродиамантите са притежание на Харизанов,
24smolian.com
Снимка: Ройтерс
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I