Николай Михайлов

Все по-малко смолянчани се решават да вдигнат сватба, а тези които желаят да сключат брак, осъществяват все по-нестандартни идеи за своя специален ден. Да кажеш „да" на някое красиво място или на десетки метри под земята, под небето, сред природата не е невъзможно. От години на мода в Смолянско са сватбите в Ягодинската пещера. На 120 метра под земята при 6 градуса температура, лятото е прохладно, осветлението е приглушено. Е, влажността не е най-добрият приятел на прическата на булката, но това не е болка за умиране за тези, които са решили да се оженят именно там. Тук необичаен е само декорът – от сталактити и други пещерни образувания, но булката, младоженецът и гостите са облечени в официални дрехи.


350 лева за подземна церемония

Управителят на пещерата Сергей Генчев посочва, че сезонът на сватбите е открит още през януари, когато е сключен първият брак за тази година. Досега са записани осем двойки от страната за месеците юни, юли и август, а към 30 май бракосъчетанията са 11. Седем двойки от чужбина са се врекли във вечна вярност в пещерата. Българска двойка, която работи от години в Африка, се прибира в родината си, за да си каже заветното „да"  в Ягодинска пещера. Желанието на влюбените е да извършат тържествения ритуал на 27 август в галерията на пещерата. Влюбени от САЩ също през 2009 г. са свързали съдбите си в родопската пещера.
В началото на юни влюбена двойка от Пловдив сключи брак отново там. Младоженците, кумовете и гостите на тържеството са били облечени в носии. Под звуците на родопска каба гайда сватбарите са преминали почти един километър в недрата на пещерата, за да стигнат до ритуалната зала и да се врекат във вечна вярност. След ритуала пловдивчани извиха сватбарско хоро и се снимаха за спомен в Буйновското ждрело.
Цената на необичайния ритуал е 350 лв., в който са включени заснемане, гайдар, таксата на общината, таксата за посещение на пещерата, украсата и озвучаването, за да стане сватбата, така както трябва да бъде.

Вместо оркестър-птички, вместо костюм и рокля-родопски носии

Друг нестандартен начин, който родопчани вече често предпочитат е така наречения изнесен ритуал на Смолянските езера в близост до параклиса „Св.Дух". Какво по-хубаво място младоженците да се врекат във вечна любов сред планината? Въздухът е чист, природата е прекрасна, а вместо оркестър има… птички.
Интересът към родопските сватби в Етнографския комплекс в Златоград също е една от атракциите през последните години. Кметът Мирослав Янчев определя града като дестинация за културно-исторически туризъм. Церемонията се извършва обичайно в двора на църквата „Св. вмчк Георги Победоносец" в Стария град. Спазват се съхранените традиции, свързани с венчавки и сватби, а местните читалища осигуряват носиите за сватбарите, които нямат автентични облекла. Сватбената церемония е изцяло в родопски стил, а лично я ръководи в автентична родопска носия кметът.
Има и такива, които само подписват с кумове, споделят служители от Обредните домове. Не искат да слушат Менделсон, не слагат халки, няма шампанско, а просто им трябва документ за граждански брак, за да узаконят съжителството си. Това са обикновено двойки, които от години живеят заедно, имат и дете и точно заради него вкарват връзката си в законова рамка.
Не липсват и традиционните сватби с пищни булчински рокли, с много близки, които подписват в ритуалната общинска зала, после се венчават в църква и след това отиват на купон в някое заведение. А който пръв настъпи половинката си той ще командва в съвместния живот.


262 сватби за година, най-много мераклии в Златоград, най-малко в Баните

Официалната статистика сочи, че през 2015 г. в област Смолян се увеличава броят на сключените бракове, които са 262 и са с 5 повече от предходната година. От всички регистрирани бракове 53.4% (140) са сред населението в градовете, докато в селата са сключени 122 брака. Увеличението на броя на сключените бракове води и до увеличаване на коефициента на брачност по отношение на предходната година, който през 2005 г. е 3.1‰, през 2014 г. - 2.2‰, а през 2015 г. -2.3‰.
В Златоград е имало най-много мераклии да вдигнат сватба през миналата година. Следват общините Борино, Доспат и Рудозем. На обратния полюс са били в Баните,  Смолян и Девин, където е имало най-малко желаещи да сключат брак.
Традициите не са онова, което бяха. Независимо от мястото, което ще изберат влюбените и начините да узаконят съжителството си, ритуалът е символ на любов, щастие, подкрепа, в скръб и мъка, „докато смъртта ни раздели". А и женените от дълги години споделят, че това е ритуалът, който помниш и на който си изпитал истинско щастие и радост.
Така, че нека да има щастливи ритуали дори и да се извършват по нестандартен начин.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I