www.24smolian.com

Едва двама чорбаджии наемат „еднодневни“ работници, 102 регистрирани договора

четвъртък, 21 юли 2016 г.0 коментара

Едва двама земеделски производители в региона наемат работници в рамките на ден. 102 са регистрираните еднодневни трудови договори в Смолянско. Чрез тях работодателите могат да наемат хора по трудово-правни взаимоотношения в рамките на ден. Един служител може да работи и в продължение на месец, като ежедневно обаче с него се сключва нов контракт.
Очаква се техният броя да нарасне значително през август и септември, когато е разгара на прибирането на реколтата от нивите.
Работниците на еднодневни трудови договори не се лишават от социални помощи и обезщетения за безработица. Запазването на тези им права е гарантирано с промените в серия нормативни актове, които са обнародвани в Държавен вестник, посочват от Инспекцията по труда. Полученият доход не влияе за определяне правото на социално подпомагане, както и върху размера на социалните помощи. С подписване на еднодневен трудов договор лицата се освобождават от задължението да полагат обществено полезен труд, за да получат месечната си помощ.
Този вид договор носи осигурителен стаж на работника. Контрактът обаче се сключва единствено за трудова дейност в растениевъдството. Земеделските стопани могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци. С едно лице могат да се сключат договори за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година. За да бъдат заверени и регистрирани в Инспекцията този вид договори е необходимо работодателите да заплатят авансово по сметките на НАП осигурителните вноски за фонд „Пенсии", „Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване. Платежните документи се представят в Инспекцията по труда. За всеки работен ден се сключва нов договор с наетото лице. Неизползваните трудови контракти се връщат до 31 декември.
24smolian.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН