Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016" е в разгара си. Над 100 000 са посетителите само в съботния ден до обяд. На откриването на събитието в петък са присъствали рекордните 30 000 души, а за целия петъчен ден през роженските поляни са преминали над 60 000 души. Въпреки хилядите посетители, проблеми с трафика и достъпа до Рожен, няма. Гостите на събора масово използват обществен транспорт и обходните маршрути, препоръчани от организаторите. Близо 9000 автомобила преминават на ден през паркингите на събора.
Над 4 600 участници във Фолклорен конкурс „Рожен-2016" през трите дни на събора се изявяват на четирите сцени. Надпяват се 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави са 63, индивидуалните изпълнители са 140, оркестрите са 7. На роженските поляни, се представят групи от 207 народни читалища, участват и формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.
Най-малкият участник на сцена е Виктория Петрова – на 3 години от село Зафирово, обл. Силистра, която е индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник на „Рожен-2016" е 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 кабагайди".
В алеята на занаятите участват над 80 самобитни производители на керамика, кукерски маски, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.
Хиляди се хванаха на голямото роженско хоро по обяд, а  индивидуалното надиграване на танцови групи от Национален и фолклорен конкурс „Рожен" бе сред най-атрактивните събития
на събора. Многолюдна  публика събраха демонстрациите на Васил Говедарски, който на място с моторна резачка изработва дървени фигури, както и кулинарните зони и конните атракции.Допълнителен колорит на събитието придават посетителите, облечени в народни носии, сред които има цели семейства и много деца.
Гости на „Рожен 2016" са пътуващо читалище „Бащино огнище" и Сдружени „Св.великомъчени Георги Победоносец"-Луковит, което представя възстановката „Поглед ъм миналото-бит и култура" и живата картина „Легендата за Вълкашин воевода".
Гостите на празника аплодираха топло участниците в Родопската вечер на 16 юли, когато на сцената излязоха Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа", Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Съборът продължава и в неделя – 17 юли, а на финалът му в 17:00 часа ще бъдат обявени лауреатите в Национален фолклорен конкурс „Рожен".
Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016" се организира от Фондация „Наследство в бъдещето" и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето", в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.  
Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като  най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор. 24smolian.com
Колаж: Николай Чочев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Какво толкова го хвалите тоя господин Васил Говедарски бил голям майстор първо да се научи как да се отнася с хората направо съм възмутен от лъжите и сържанието му Предобил някаква известност и вече сме голяма работа но всичко е до време

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I