www.24smolian.com

Прокуратурата плаща 60 000 лева на оправданите за иманярство Чепишеви

сряда, 27 юли 2016 г.1коментара

Братята осъдиха държавното обвинение, искаха 300 бона

Братята адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви ще получат по 30 000 лева обезщетение след като бяха оправдани по обвинение в иманярство. Те успяха да осъдят прокуратурата в Окръжния съд в Смолян за неимуществени вреди, причинени от незаконно повдигнато и поддържано обвинение за извършени престъпления. Двамата заведоха иск за 300 000 лева срещу държавното обвинение. Чепишеви твърдят, че в продължение на пет години прокуратурата е „осъществявала тормоз" върху тях.
Близнаците Чепишеви бяха задържани на 22 ноември 2011 г. край тракийска могила в близост до айтоското село Черноград, заедно с двама гръцки граждани, единият от които е разкопавал с багер могилата. Срещу гърците обаче нямаше повдигнати обвинения.
Братята твърдяха, че са били на мястото в качеството си на адвокати, за да подготвят документи за своя клиент, който е искал да вземе земя под аренда. Чакайки го в автомобил наблизо обаче, те са задържани от органите на реда.
Припомняме, че окръжните магистрати в Бургас признаха за невиновни двамата подсъдими от Девин по повдигнати им две обвинения – за търсене и за повреждане на археологически обекти в местността „Могилата" в айтоското село Черноград. Апелативният съд в Бургас пък прекрати образуваното по протест на Софийска градска прокуратура дело срещу постановената на Живко Чепишев и Здравко Чепишев оправдателна присъда.
Братята твърдяха, че в обвинителния акт се съдържат неверни обстоятелства, които изопачават доказателствата. Тогава те се заканиха да сигнализират главния прокурор Сотир Цацаров като настояваха дори за сваляне на имунитета на прокурора, внесъл обвинителния акт. Според Чепишеви са взети под внимание единствено показанията на заловения в багера грък Сотирис Симеонидис, който твърдял, че се познава с тях от 2011 година и бил нает от двамата, за да извърши изкопни дейности на терена. Според братята, много от доказателствата сочат именно обратното, като в хода на досъдебното производство те не са взети под внимание от страна на обвинението.
Окръжният съд в Смолян отхвърли исковете на Чепишеви за разликата от 30 000 до 150 000 лева.
Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.
24smolian.comИзпрати :

+ коментара + 1 коментара

28 юли 2016 г., 8:35

Браво само така,трябваше по 60 хиляди да ги о друсате.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН