9-годишната Жасмина от Неделино ще бъде отгледана от баща си. Това реши Окръжният съд в Пловдив, който сложи точка на 6-годишната съдебна сага относно попечителството на момиченцето. Севдалин Чандъров спечели делото срещу бившата си съпруга-румънската гражданка Андрина Веронику.
Припомняме, че Върховният съд прати казуса за разглеждане в Пловдив след като магистратите в Кърджали и Смолян се направиха отводи.
Колко време би било необходимо 9-годишно дете да научи румънски език и да продължи образованието си в Румъния без особени трудности и сътресения, като запази нивото си на социални контакти? На този въпрос трябваше да отговори психологично-педагогическа експертиза, която бе назначена от окръжните магистрати. Всички оценки, които бяха дадени от експертите пък бяха в полза на бащата Севдалин Чандъров.
Както вече писахме, Върховният касационен съд отмени решението на Окръжния съд в Кърджали, с което през септември м.г. майката получи правото на попечителство върху детето. ВКС върна делото за ново разглеждане, но от друг състав на въззивния съд. В мотивите на върховните магистрати бе посочено, че трябва да се направят нови експертизи, както и да се вземе под внимание фактът за трайно установената привързаност на детето към бащата.
Припомняме, че главоболията за бащата Севдалин започнаха преди шест години, когато майката на Жасмина заминава за Испания, а точно тогава двегодишната им дъщеря постъпва в болница. Година и половина по-късно румънската гражданска неочаквано иска развод от българския си съпруг и преустановява контактите с дъщеря си. Майката получи родителските права от Окръжния съд в Кърджали, след като преди това те бяха присъдени на бащата от Златоградския районен съд. Веднага след решението миналия септември, Севдалин Чандъров започна гладна стачка пред съда в Кърджали. Дни по-късно протестът му се пренесе пред сградата на Висшия съдебен съвет в София, където бащата бе арестуван, а по думите му, и бит от полицаи. ВСС обаче изслуша неделинеца и взе отношение по случая.
„Детето се учи отлично. То не знае и дума румънски. Как ще живее там? Разбрахме, че бившата ми жена живее с друг мъж, който има три деца. Всички експертни мнения на социални работници са в моя полза. Дори в съдебната зала можех да докарам един автобус свидетели, за да потвърдят как се грижа за детето. В хода на делото обаче ми казват, че нямало проблем-Жаси била малка, можела да се адаптира и да научи румънски!?", разказа за 24smolian.com Севдалин за съдебната си битка за детето в Окръжния съд в Кърджали.
„Радвам се много, детето също. Само преди дни имаше рожден ден, а решението на съда бе един много голям подарък за нея. Благодаря на магистратите в Пловдив, които не позволиха едно българско дете да бъде отведено в чужбина против волята му", коментира за 24smolian.com неделинецът Севдалин Чандъров.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. ЕДИН ПЪТ И СЪДА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА.СТИГА ВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ДА ИЗТИЧАТ НА ВЪН.СПОМНЕТЕ СИ СЛУЧАЯ В АСЕНОВГРАД, КОГАТО ПОЛСКА ДИПЛОМАТИЧЕСКА КОЛА И НАШАТА ПОЛИЦИЯ ИЗТРЪГНА ДЕТЕТО ОТ БАЩАТА И ГО ДАДЕ НА МАЙКАТА.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам кое е справедливо в случая, но съм на мнение, че момичета трябва да се отглеждат и възпитават от майките си. Някак не върви баща да обяснява напр. промените, които ще настъпят в тялото на едно момиче или пък да й дава съвети, когато се влюби...Баща не може да свърши тази работа, най-малкото което е детето няма да споделя тези неща с него. Ще расте в Неделино и ще стане едно свито, интровертно дете с комплекси. Не мога да разбера тази война между двама родители на което неизменно жертва става детето.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще кажете че бащи не могат да гледат сами децата си.Това си е пълна глупост.Примери за перфектни самотни бащи има колкото искате за съжаление.
    Ако знаете историята ще разберете че това дете ще бъде най добре с баща си и той задължително ще намери приятелка,леля или братовчедка ,дори учителка, която ще може да разясни на момичето каквото трябва и когато трябва.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I