www.24smolian.com

Шестимата каналджии с афганците отърваха затвора

петък, 1 юли 2016 г.0 коментара

По 11 месеца условна за всеки от групата

Условни присъди получиха каналджиите, спомогнали за превеждането през границата ни с Гърция на 22-ма граждани на Афганистан. Шестимата обвиняеми отнесоха 11 месеца затвор, но с 3-годишен изпитателен срок от Районния съд в Златоград. Трите автомобила, с които се придвижвали мъжете им бяха върнати след края на съдебното производство. Групата на „помагачите" трябвало да осигури наблюдение и охрана на транспортиращия афганистанците микробус за безпрепятствено преминаване през евентуални контролни органи, разказаха за 24smolian.com запознати със случая.
Припомняме, че 22-ма афганистанци бяха задържани на 26 април в Златоград след гонка с полицаи. След преминаване на границата с Гърция, шофьорът на микробуса, в който били мигрантите, не спрял на стоп палка. След няколко минутно преследване, 20-годишният водач от Видин спрял и опитал да се измъкне с бяг, но бе задържан от униформените служители. 12 от нелегалните пътници са били деца.
Както 24smolian.com първи писа, 6-месечни условни присъди и глоби в размер от по 200 лева получиха десетимата афганистанци, които бяха заловени в бус в Златоград. Наказанията са с 3-годишен изпитателен срок.
Възрастта на осъдените възрастни е между 18 и 30 години. Повечето от тях са с основно и средно образование, сред тях обаче има и висшист, както и студент. Един от мъжете е следвал втора година за строителен инженер в университета в Кабул, стана ясно по време на съдебното заседание, на което е присъствал преводач от фарси, разказаха за 24smolian.com юристи, запознати със случая. 27-годишна от задържаните пък е имала диплома по икономика и работила като учител в родината си. Нито един от мигрантите не е бил осъждан. Крайните цели на афганистанците били Германия и Австрия.
Четирима от каналджиите са безработни, двама от тях обаче са работили във фирми съответно като шофьор и поддържка.
24smolian.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН