www.24smolian.com

Лихвари извън и в закона и литературни убийства с брадви

неделя, 31 юли 2016 г.0 коментара

Анализатори на творчеството на Достоевски свързват фамилията на героя му Родион Романович Расколников с „разкол". Душевните терзания на една раздвоена във възприятията за добро и зло личност. От друга страна, трите „Р" в имената му се асоциират с топор. Именно с брадва главният персонаж в „Престъпление и наказание" убива алчна лихварка…
Вечната криза и липсата на пари в кеш доведоха до „златен век" за лихварството във всичките му форми. Блясъкът на метафората с благородния метал всъщност е отражение на най-злокобната форма на финансови взаимоотношения. Исканият заем се дава на ръка, понякога без да се подписва никакъв документ. Лихвата е невероятно висока, като с течение на времето лихварят я увеличава все повече. Длъжниците са подложени на физически и психически тормоз, ако бавят връщането на парите. Следват заплахи, семейства са подложени на неописуем стрес. Психиката на длъжника рухва тотално, някои дори губят домовете си.
Жертвите на лихварите обикновено си мълчат и не предприемат никакви мерки, защото нямат никакви доказателства, особено когато парите са дадени на ръка и с устна договорка.
Наркотици, кражби, цигари без бандерол-престъпни дейности, за които органите на реда следят зорко. Лихварството остава в сянка. В един от най-мрачните ъгли отвъд бариерата на закона.
В отсамната страна пък остава друг вид бизнес, с не по-малки лихви и прийоми за събирането. „Бърз кредит с едно позвъняване, одобрение до минути!", звучи познато, нали?
24smolian.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН