Двадесет деца от Смолян участваха в проект „Младежки обмен" в побратимената унгарска община Кишпещ. Родопската група беше посрещната от председателя на българското дружество в Унгария Йордан Тютюнков и от любезните домакини на ежегодния проект, в който участват младежи от побратимените на Кишпещ общини. Тази година те бяха от Турция, Полша, Сърбия и деца от социално слаби семейства от Кишпещ.  В първите два дни смолянските деца са гостували на унгарски семейства и са разгледали столицата Будапеща. Групите са били приветствани от зам.-кмета на Кишпещ Дьорд Винзе. След това програмата е продължила с посещение в Капталанфюред на езерото Балатон. Там групите са били настанени в база на община Кишпещ. Всеки ден са били организирани различни спортни игри, плаж на езерото, викторини, беседи и възможности за практикуване на английски език. Била е организирана разходка с корабче, посещение на зоопарк Куинс във Веспрем, запознаване и опазване на природата в национален парк в близост до лагера. Новост в програмата тази година са били игрите на пейнтбол и бобскай. Във всички занимания смолянските деца са се представили много добре, като във викторините и различните игри, организирани от другите градове-участници, нашите деца са демонстрирали знания и много добър английски език.      
Освен състезателните прояви всяка група се  е представила с културна програма, презентация на държавата, града и характерните традиции.
Представянето на нашата група е започнало с родопската каба гайда. Презентацията е включвала филм за България и община Смолян. Децата представиха народни танци и игри, обичаят  „Лазаруване" и модерни танци. Изпълнена е и сцена от мита за Орфей и Евридика на английски език, подготвена от децата и двете учителки от ГПЧЕ „Иван Вазов" Мария Петрова и Белла Дичева. 
Лагерът е бил посетен от кмета на Кишпещ Петър Гайда, общински съветници и председателя на българското дружество Йордан Тютюнков.
Ръководител на групата от община Смолян е била  гл.специалист „Спортни дейности" Даниела Керкелова .
Проектът „Младежки обмен" за община Кишпещ е ежегоден и от няколко години групи от Смолян участват в него. Тази година проявите се проведоха от 8  до 17 юли. Преди това  унгарски младежи от Кишпещ гостуваха в Смолян.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I