Жельо МИХОВ

Близо милиард лева внася България средногодишно в ЕС, а членският внос за „клуба на богатите" се увеличава от година на година. Ние сме с най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението, най-бедни, с най-ниска производителност на труда, конкурентоспособност, най-високо усещане за нива на корупцията и изобщо всичко с най в най-отрицателните краски. А такова всенародно веселие бе при посрещането на 1-ви януари 2007 година! Щастието близо 10 години по-късно остана само за политиците, кокошките и прасетата. Понеже отглеждаме най-радостните и щастливи екземпляри от видовете. На който не му харесва-да поема пътя към осветения със зелена светлина „Еxit".
В България референдумите са скъп и предварително оплют лукс. Пък и никой не е*ава мнението на народа. А той от своя страна не би имал нужда от допитване за влизане в ЕС защото по презумпция няма доверие на политиците си и „как да има някой по-можещ отвън да ни оправи". В този ред на мисли и референдум за излизане също е безсмислен.

Екзитът и голямото преселение

Най-големият плюс за страната ни от членството в Европейския съюз определено е свободното придвижване на хора, стоки и капитали. Особено на хора, особено в нашия случай. Дори тази единствена причина ще е напълно достатъчна за нашенци да кажат „Да" на един евентуален референдум за оставане в ЕС. Отворените граници и трудови пазари са и най-големият плюс за всяко правителство. „По-малко хора-по-малко грижи, повече работещи на запад-повече парични потоци у дома". Родните гурбетчии пращат повече средства към страната отколкото, който и да е кабинет е успял да усвои от еврофондовете. А както знаем-заситеното гърло не протестира. Призивът от соца „Във всеки дом-говедо" бе успешно заменен с „Във всеки дом-по един зад граница". И така свободното придвижване роди нещо наистина извратено-евророби в огромната икономическа империя на равноправните. Нашенци поеха най-черната работа с орисията на икономическата предопределеност.
„Пръснати сме из цяла Европа. Навсякъде има нашенци. Няма град в Европа където да нямаме поне малка наша колония. Най-хубавото е, че имаме избор. Да отидем и да работим където и да било, стига да намерим препитание. А работа наистина има навсякъде, особено когато човек не подбира. Искаш пари? Стягаш си задника и потегляш. Назад-само в чаршаф, както казват в нашия край. Нашите работят на по две-три места. Не се спират. Няма почивен ден. Всеки иска като се върне да построи нещо, да стегне друго, колата да му е кола и т.н. Не ти трябват езици и дипломи. Вече сме навсякъде, всичко се намира", споделя мъж от Кирковско. У дома прекарва едва по месец-два. През другото време се движи по оста Германия-Холандия-Белгия.

В Лондон продължава да се плаща на седмица и да има работа за всеки

„Бежанска" вълна от прибиращи се гурбетчии от Великобритания в посока родните места звучи като фантастичен филм, въпреки очакваните сътресения в Обединеното кралство. Дори и да се случи, то маршрутите няма да достигнат границите на България.
„Полетът ми за Лондон е след дни. Заминавам защото Англия си е Англия. Няколко години бях в Дания, преди това в Германия. Сега обаче отново потеглям за Острова. Не ме интересуват референдумите им. Това са си техните желания. Моето е да имам работа, която да върша в една от най-подредените държави в света, където се плаща всяка седмица. Аз съм млад, искам да работя и да разполагам с пари. Не искам подаяния и унизителна заплата. Знам език и не ме е страх от това с какво ще се захвана. Бил съм в строителството, в кухнята, по автомивки, разнос. Щяло да има негативни последици?! В подобна държава, с така икономика, това са неща, които ще отшумят за месеци, пък било и година-две, те няма да са фатални. Две години на тяхната криза, сигурно ще се равнят на 10 години на уникален икономически подем за нас", разсъждава 32-годишен мъж от Кърджали. Билетът му е вече резервиран, полетът е на 9 юли.

„Виждаш ли тези баири? А тази къща? Покажи ми къде е тая Европа!"

45 000 овце са били отглеждани в средата на петдесетте години на миналия век само в Доспатско. В момента техният брой е… около 3 000. Данните се пазят в архивите на ветеринарната служба. Соцът превзе стадата на животновъдите, увеличи ги, а в субсидираща с милиарди отрасъла Европа, няма вече стопани, а животните се отглеждат като в частен зоопарк-по няколко глави добитък от всеки вид. Лаят на дръгливото куче пък на места е единственото доказателство за живот.
„Виждаш ли тези баири? А тази къща? Покажи ми сега къде е тая Европа!", казва 73-годишен родопчанин. Костеливата му ръка сочи полурухнала постройка, служила някога за обор. Къщата, в която живее, не е по-различна от нея. Поне покривът е здрав. Все още, защото няма кой да го поправи, ако нещо се случи. Възрастният мъж гледа две крави и няколко овце. Помагат му жената и снахата. Синът му е в чужбина. Жена му също ще го последва, но все някой трябва да помага, а внуците и те са зад граница.
„Виж къде живеем. Няколко животни ни свързват все още с тази земя. Без тях сигурно щяхме вече да сме под нея, разбираш ли? Ние тази Европа нито сме я виждали, нито ни е помогнала. Давали пари, но имали един куп неща, дето ги искат. Аз не мога да ги разбера и да се оправя. Ето ги животните. Ако искат да помагат, нека да дават. По-щастливи от това няма да ги направя. Цял ден са по тези красиви баири. Нито документите им разбирам, нито нищото. Ние Европа не видяхме, децата и внуците я видяха и сега ги няма. Е това е. Тука всичко ще си замине с нас, а вие ходете да строите на другите хора", изрича родопчанинът, а погледът му е вперен в камъните на обора. За миг се отделя и започва да гали ту баира отсреща, ту небето над него. Следва просто една дълбока въздишка. 

***

У дома останаха пенсионерите, гласуващите цигани, политическите кърлежи и производните им, „казармите" за подготовка на бъдещи нашенци за износ, а статуквото се поддържа от парите на тези, които вече минаха през Exit-а.
24smolian.com

На снимките:
Един малък родопски град. Път, направен с европейски средства и една рухнала от самота къща
Една молитва за останалите у дома и близките зад граница
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I