Три стогодишни къщи в Родопите реставрира с традиционните за района материали  българската писателка Мона Чобан, която от години живее в Париж, пише „Марица". Тя се влюбва от пръв поглед в село Киселчово и решава там да си купи дом, в който след време да се пренесе да живее. В селото постоянните обитатели са едва 14 души, а до къщите няма асфалтиран път, но това не спира ентусиастката да осъществи плановете си.
Първата къща вече отдавна е реновирана от родопски майстори. Тя става и първият център на фондация „Киселчово", която Мона основава. Къщата обаче се оказва тясна за всички желаещи да я посетят и тогава Мона решава да закупи съседната - малко по-голяма. И нея спретва сама и с помощта на местни майстори, които са ненадминати. 
Третата, най-голямата от трите каменни къщи, Мона решава да възстанови с помощта на мераклии. Тя организира доброволчески лагер, с който успява да превърне каменната къща в уютен център, в който през лятото се организират всякакви ателиета и пленери.
„По време на реставрацията пренасяхме тикли чрез жива верига, състарявахме дъски по специална технология, мазахме, боядисвахме, лакирахме, декупирахме, рисувахме", споделя Мона. По думите й, хубавото на старите родопски къщи е, че са почти непокътнати като конструкция. Най-често се налага да се реставрират и реновират дървените части, като подпори, прозоречни рамки, подове.
Снимки: „Марица"
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I