Гръцки пенсионери са първите туристи, които пристигнаха на ГКПП „Маказа" с автобус и продължиха напред с автобус.
Както вече писахме, и това лято е забранено преминаването на автобуси през граничния пункт „Маказа – Нимфея".
В 18.45 часа в събота, гръцки пенсионери преминаха пеша граничния пункт.
„Бяхме организирано на пазар в България. Пътуваме само с автобуси. До „Маказа" ни докара един автобус, минаваме границата и от другата страна ни чака друг. Неприятно бяхме изненадани от дългата колона чакащи автомобили с българи, които се връщат от плажовете. Автобусът не може да дойде до пункта, защото няма къде да обърне. Ще повървим няколкостотин метра пеша", споделиха пред 24rodopi.com гръцките пенсионери. Групата се връщаше от пазар в Хасково и Стара Загора.
Припомняме, че Междуведомственият съвет по въпросите на граничния контрол бе взето решение да се направи обстоен сравнителен анализ на пътникопотока от българска и от гръцка страна и да бъдат обследвани потребностите на бизнеса и очакванията на туроператорите за организирано преминаване с автобуси. Събраните данни ще послужат  да се обоснове уширението на ГКПП „Маказа", който в момента е втори по натовареност у нас граничен пункт по отношение на лекотоварния трафик. Сега действащият ПУП предвижда единствено изграждането на допълнителна лента за товарни коли. „За второ платно за леки коли и автобуси е необходим нов ПУП и ние ще настояваме за това, за да се избегнат километричните опашки, още повече, че оттук минават не само граждани на ЕС, но и от трети страни. Но това искане трябва да бъде подкрепено с конкретни данни за трафика, за икономическата среда, за интересите на туризма, а също така да бъдат взети предвид становищата на АПИ, на митниците и на Гранична полиция, и разбира се, мерките за безопасност, които спазва МВР във връзка с бежанската криза и усложнената геополитическа обстановка", заяви пред 24rodopi.com областният управител на Кърджали Илия Илиев. По отношение на товарните превози, той бе категоричен, че преди построяването на обходен път на Кърджали, те няма да преминават през Маказа. До няколко месеца работната група трябва да излезе с анализ на ситуацията и да предложи вариант за оптимизиране на трафика през Маказа. 
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I