Николай Михайлов

Желаното лято дойде, но за много ученици то ще е начин да спечелят пари. Отдавна отмина времето, когато през летните месеци тийнейджърите живееха и отмаряха безгрижно на морето, при баба и дядо на село или вкъщи. Сега е друго, мама и татко нямат възможност да дават много пари за джобни, а разноски си има и всеки млад човек.
Директорката на Инспекцията по труда в Смолян Емилия Даракчиева посочи, че бум на разрешителни за работа през ваканцията очакват след 30 юни, когато приключва учебната година за големите ученици. Към 23 юни са издадени 17 разрешителни за работа на непълнолетни, като миналата година за този период са били 6, посочи Даракчиева. Тя уточни, че не може да предостави данни за работещите по морето тийнейджъри, защото те ще изкарат разрешително от съответните инспекции по труда, към които са включени курортите. Нейни колеги от Бургас са посочили, че за Слънчев бряг има най-много искания за издаване на разрешителни за работа на ученици.   Даракчиева припомни, че работодатели, които наемат непълнолетни на работа без разрешително подлежат на наказателна отговорност.     

4 часа на ден, сигурен доход и чист град в „Мисия Смолян"

Много ученици навършили 15 години ще се включат в младежката инициатива „Мисия Смолян" , свързана със създаването и поддържането на чиста и приветлива околна среда в  Смолян и в населените места в общината. Общинското ръководството обяви, че и тази година ще продължи традицията свързана с тази мисия. Учениците ще работят по четири часа в продължение на 11 дена, на три смени.  Те ще започнат работа на 4  юли и ще продължат до 12 август.  Документи за участие в кампанията се приемат до 24 юни. Кандидатите за участие в Младежка кампания „Мисия Смолян – 2016" е необходимо да са навършили или да навършват 15 години не по-късно от 31.07.2016 година, да са ученици или завършили средно образование през учебната 2015/2016 г. и да са с постоянен адрес в град Смолян или в селата от общината.
Документите, които е необходимо да се представят за включване в кампанията са: регистрационна карта с декларация по образец, качена на електронния сайт на Община Смолян, която може да се получи и в приемната за подаване на документи; карта за предварителен медицински преглед, попълнена от личния лекар, удостоверяваща здравния статус на ученика; лична карта на кандидата за участие в кампанията.
Тази мисия се възприема като успешна от родители и ученици. От една страна децата се трудят при регламентирани условия, разкрасяват града, занимават се с трудовата дейност и получават възнаграждение. 
Иво, който е ученик в гимназията по Туризъм за втора поредна година ще участва в кампанията. Той е на училище до 30 юни и родителите му ще го запишат втора смяна в младежката инициатива. „Миналата година беше много хубаво, весело е, а и работата не е тежка. Така се учим да пазим и чистота, защото много ни е било мъчно, когато сме изчистили и на другия ден някой е хвърлял боклуци", споделя впечатленията си 16-годишният ученик. Възнаграждението, което ще получи ще използва за джобни, когато ходи на дискотека и на кафе с приятели. „Като си имаш твои, спечелени пари с труд, самочувствието ти е друго",  казва с усмивка тийнейджърът и допълва, че ще може да почерпи и гаджето си.   

Морето привлича с работа все повече ученици от Родопите

Все повече ученици желаят да работят сезонна работа през ваканцията. Анелия, която е 18-годишна ще се ориентира към курорта Албена. Чака само 30 юни, когато е последният й учебен ден. След като намират обява в сайт, с нейна приятелка отиват да работят като „викачи" пред заведение. За такива кадри има глад по морските ни курорти. Момичетата трябва да убеждават туристите да посетят заведението, от което са наети. „Трябва да си комуникативен, забавен, приветлив, да изглеждаш добре и да владееш чужди езици", казва Анелия. Тя е убедена, че ще се справи с тази работа, а и по морето си е голям купон пред скуката в Смолян, убедена е тийнейджърката. Заплатата, която й се обещава е между 600-800 лв., а отделно и бакшиши. Собственикът е обещал да не плащат пари и за квартира. Ще бъдат настанени в хотела към заведението. „Албена не е толкова далече, ако не ни харесва ще се приберем в Смолян и ще търсим друга работа", категорична е Анелия. Родителите й също нямали против да работи през лятото .  

Персонал от тийнейджъри спасява сезона

И този сезон хотелиери и ресторантьори имат проблем с липсата на персонал, а и лятото позакъсня заради обилните валежи и студеното време. Търговците ще спасяват положението като наемат ученици. Бум на обяви за набиране на персонал за морските курорти има в сайтовете за работа. Големи хотели и ресторанти търсят да назначат млади и амбициозни хора. Кампанията започна още през месец май. Най-търсени са сервитьори,  камериерки, готвачи, бармани, рецепционисти. Въпреки голямата безработица обаче кандидатите не стигат заради ниското заплащане и тежкия труд без почивка. При това положение ученици почти всяка година спасяват туристическия сезон на морето, където има огромна нужда от кадри, коментират и специалисти от   Инспекцията по труда.   
Илия, който е 17-годишен, заедно с родителите си ще работи в Слънчев бряг. Майка му вече е там и се труди като камериерка, а баща му чака момчето да завърши училище и да заминат двамата. Илия ще продава сладолед, а баща му ще е поддръжка в хотела. Това е втора поредна година за Илия в същия комплекс. „ Изкарах си страхотно лято и си събрах пари", категоричен е Илия.

При баба на село или при кака в чужбина

15-годишният Мариян заминава в асеновградското село Куклен, където ще помага за прибирането на селскостопанска продукция. „От много години помагам на баба и дядо в Куклен. Хубавото е, че всеки ден има пари, като закараме всичко на борсата и веднага ни плащат. Миналата година си купих хубав телефон, а сега искам да си спечеля пари, за да отида на море с мой приятел и да не се лишавам от нищо", категоричен е Мариян. Той не желае да „товари"  родителите си с неговите разходи, а не му се стои и в Смолян, защото няма развлечения през лятото.
Ангелина, която е на 18 години  ще ходи при сестра си в Керамоти. Там ще работи като сервитьорка, а сестра й е готвачка. „Трябва да спечеля пари, защото догодина съм абитуриентка и ще кандидатствам, майка е безработна, а татко работи като строител ако го потърсят", посочи момичето.
По-изобретателни тийнейджъри с добър чужд език, който учат в тукашната езикова гимназия, не крият, че правят преводи и дават уроци. Други заминават за бригади в чужбина, но това е свързано с доста средства и не могат да си го позволят много от родителите.
Има майки и татковци , които не са съгласни децата им да работят по морето, защото се притесняват, че могат да станат лесна мишена за измамници и сутеньори. Допускат да работят ако отидат при  близък човек или с някого от тях.
Ако преди години се учудвахме и цъкахме с език, че децата работят, то сега този факт се приема за нещо нормално. В тежката икономическа ситуация, всеки търси начин да се справи, както може.
Родителите са категорични, че като знаят цената на парите, децата ги харчат по-разумно и не се сърдят, когато им се откаже нещо. С други думи отдавна е в миналото известната поговорка: „Тате носи, мама меси".
На снимката: Младежката инициатива „Мисия Смолян" доби популярност сред родители и ученици. Тийнейджърите разкрасяват града и почистват селата.
24smolian.com  


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I