След дългогодишен период Област Смолян успя да излезе от челните места по най-висок процент равнище на безработица в страната. Според данни от Агенция по заетостта за месец юни 2016 г., област Смолян вече е на седмо място, с 14,1 %, след областите Видин, Враца, Монтана, Търговище, Сливен и Силистра, посочиха от Областна администрация.
В сравнение с предходната година, през настоящото шестмесечие входящият поток намалява с 11,4 % за целия регион, обслужван от ДРСЗ – Пловдив, като това основно се дължи на намаляване на групата на новорегистрирани, с минус 12,7 %. За област Смолян това намаление във входящия поток безработни лица е най-високо, с 23%. Намалението е регистрирано за всички групи в професионално-квалификационната структура на безработни лица. Друга характеристика, сходна и с предходния период е, че повече от половината новорегистрирани безработни са лица, съкратени от частния сектор, основно от сектор „Услуги". Леко увеличение има в изходящия поток, като за региона то е с 3,4 % в сравнение със същия период на миналата година. За област Смолян, увеличението е с 2 %. Благоприятните тенденции през настоящото шестмесечие се дължат на превъзходството на изходящия поток над входящия, в целият регион на обслужване.
В половата структура, традиционно продължава женската безработица да има по-висок относителен дял, като за област Смолян тя е най-висока – 59 % /5 610 жени/. Като цяло се увеличава дела на по-възрастните безработни лица /жени над 50 години и на мъже над 55 години/ в целия регион. В териториален аспект продължава да е водещо мястото на възрастни безработни, регистрирани в ДБТ – Мадан,  57 %, а от тях - 66 % са женска безработица. В същото време, област Смолян е с най-малък дял безработни младежи, едва 6% от общия брой регистрирани безработни лица. За сравнение – младежката безработица в Пловдивска и Пазарджишка област са съответно 16% и 14%.
24smolian.com
           
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I