www.24smolian.com

1,1 млн.лв. допълнително за ремонт на болницата, школо и детска градина в Мадан

сряда, 10 август 2016 г.0 коментара

Започна изпълнението на строителните дейности в болницата, детска градина и едно училище в община Мадан, съобщиха от екипа на кмета Фахри Молайсенов. Проектите са „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ "Проф. Д-р К. Чилов" и „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в ОДЗ "Елица" - гр. Мадан и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Върбина, община Мадан" , финансирани по Норвежката програма.
В лечебното заведение са предвидени дейности по подмяна на осветлението; подмяна на водогрейни котли; цялостна подмяна на вътрешноотоплителната инсталация, както и подмяна на циркулационните помпи. Финансирането е на стойност 745 000 лева по грантова схема „Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради с локални отоплителни системи".
По втория проект, основно строителните дейности са свързани с осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в три образователни сгради на територията на общината. В ОДЗ „Елица" ще бъде подменени старите нафтови котли с два нови за всяка сграда, работещи с биогориво-пелети, ще се реновира вътрешната отоплителна инсталация, както и инсталиране на соларни системи за битово гореща вода в сградите (за всяка сграда по 3 бр. слънчеви панели). Стойността на одобрения бюджет от Програмния оператор е 434 000 лева.
През идната седмица ще бъде даден стартът и на строителните работи и в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Върбина. В учебното заведение също ще бъде инсталирана соларна система за БГВ, стария нафтов котел, ще бъде заменен с нов на биомаса, както и подмяна на циркулационната помпа.
Вследствие на реализираните по проекта интервенции ще се намалят действително необходимите разходи за отопление на сградите.
По думите на кмета на община Мадан, проектите надграждат мерките за енергийна ефективност, реализирани досега в здравната и образователната инфраструктура и по този начин повишават средно с около от 20% до 40 % енергийните спестявания.
Той допълни, че ще продължават да се търсят различни източници на финансиране, било то национални, европейски или други програми, за да бъде осигурен финансов ресурс с цел положителните промени в общината и повишаване жизнения стандарт на хората.
24smolian.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН