Планът за финансово оздравяване е от 32 страници, доразработен е с анализи, таблици, числа, диаграми и с по-обемиста текстова част. Това стана ясно по време на второто обсъждане на проектоплана за оздравяване на община Смолян. То се наложи след като на заседание на Общинския съвет кметът Николай Мелемов оттегли докладната си за плана с мотива да се проведе по-мащабна дискусия, в която да участват повече граждани. Всички предложения, направени от първото обществено обсъждане, са допълнени и вписани в него. Екипът на кмета Мелемов изпълнява план за финансово оздравяване още от края на 2012 година и до момента община Смолян надгражда всичко това, посочи на общественото обсъждане зам.-кметът Венера Аръчкова.  В резултат на предприетите мерки, много от които вече дават резултат, към края на месец юли 2016 г., задълженията към доставчиците са редуцирани с близо 50%. Оптимизирани са разходите за вода, горива и ел. енергия и други външни услуги, посочи зам.-кметът по финансите. Тя добави, че с цел постигане на финансова устойчивост и стабилност на общинските финанси се определят критерии и финансови показатели, които подлежат на наблюдение. Планът за оздравяване включва изпълнение на мерки за повишаване на събираемостта на местните приходи, спазване на бюджетна дисциплина, мерки свързани с намаляване на разходите. По думите й  срокът за изпълнение на процедурата по оздравяване се определя до края на бюджетната 2017 година, като изпълнението на мерките не трябва да бъде за сметка на качеството на услугите, предоставяни от общината.
Във финансовия план за оздравяване на община Смолян мерките са разделени на два подхода – едните са за повишаване събираемостта, другите са за изпълнение на плана. Ще се преразглеждат и прецизират договори, а няколко ще бъдат прекратени, защото  не са изгодни, каза още зам.-кметът Аръчкова. Тя добави, че е извършен пълен анализ на ситуацията с цел подобряване и оптимизиране на разходите.
От документа, който е публикуван на сайта на община Смолян се вижда, че през 2011 г., преди Мелемов да встъпи в първия си мандат, общината не е изпълнявала шест от шестте критерия за финансова стабилност.
Първото подобрение настъпва през 2013 г. когато съотношението на плащанията по дълга към средногодишния размер на изравнителната субсидия и собствените приходи пада наполовина – от 15,3 на 7,6%. Второто подобрение е през 2014 г., когато бюджетното салдо за пръв път от години става положителна величина. Третото е от края на юни месец тази година, когато наличните към края на миналата година задължения за разходи се понижават под 15% от средногодишния размер на разходите за последните 4 години. Подобрен е и още един критерий – равнището на събираемост на приходите е увеличено на 66,5% при средно за страната 66%, прието за норма.
Към настоящия момент община Смолян има проблем с два от показателите. Първият е с просрочените задължения. За половин година размерът им е свален от 4 на 3 милиона лева, но все още е на 9,3% от отчетените през последната година разходи. А трябва да са под 5%. Вторият проблем е с размера на поетите ангажименти. Той трябва да е под 50% от средногодишния размер на разходите за последните 4 години. Но е факт, че отпреди 2011 година и досега размерът им е неизменно над 200%.
Ако местната управа изпълни посочените в оздравителния план мерки, в края на настоящата година или най-късно до края на март месец 2017 г. кметът Николай Мелемов би трябвало да докладва пред Общинския съвет, че няма нужда от следващ план за финансово оздравяване, а общината да отпадне от групата общини под пряко наблюдение на финансовото ведомство.
В общественото обсъждане взеха участие общински съветници и граждани.
24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I