Областният управител Недялко Славов беше  част от Националните чествания на 113 години от Илинденско-Преображенското въстание и 140 години от рождението на войводата Пейо Шишманов в село Славейно.
Илинденско-Преображенското въстание е ярък пример за подвига на българите от Македония и Одринско, които влизат в неравни битки с армията на османския поробител, бият се млади и стари, мъже и жени, водени от жаждата за свободен и достоен живот.  Въстанието е жестоко потушено след няколкомесечни битки, хиляди невинни българи загиват или са изселени далеч от родните си места. Въстанието не достига желаната свобода, но  духът, стремежът за свобода на българите са заредени с нова енергия и свободата съвсем скоро ще бъде извоювана.
Славов поздрави организаторите и гостите на честванията „Днес сме тук, за да почетем героичната 1903 година – годината, в която илинденци, вдъхновени от идеала за свобода, въстанаха и се жертваха в името на свободна България. Тази дата ни събира в Славейно, защото едно от славните огнища на въстанието е тук, където всяко семейство активно участва във въстанието. Тук войводата Пею Шишманов, на който тази година отбелязваме 140 години от рождението му, и знаменосецът Кольо Шишманов повеждат родопчани и са активни участници в битките с османските поробители. Днес, с гордост почитаме тяхното дело, гордеем се, че сме потомци на тези славни родопчани. Ярка е дирята им в нашата история. Те са пример за безусловното родолюбие и отдаденост  към отечеството."
Той отбеляза, че е важно на подобни дати да си припомняме историческите събития, да почитаме героите, които са пролели свидна българска кръв в името на свободата и националния идеал. Важно е и ние днес, като техни потомци, да опресняваме своята памет. „Задължени сме да пазим българските ценности за следващите поколения и да търсим онова, което ни обединява, а не което ни разделя. А нас ни обединява и славната ни история, която ни дава достатъчно основания да се гордеем, че принадлежим към една древна и славна нация – бъгарската нация. Сплотяването на нацията ни е било и винаги ще бъде от съществена важност за просперитета на страната ни. Взаимната подкрепа помежду ни, независимо в коя част на света се намираме, ни прави по-силни и неуязвими пред тежките предизвикателствата на времената, в които живеем."
След което областният управител Недялко Славов се поклони и изрази своята дълбока признателност към героите на илинденско-преображенското въстание и техния подвиг, и завърши с думите: „Да живее България!"
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. На думи го докарват, ама на действие-точно те разделят народа с несправедливото си и безпринципно управление

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I