www.24smolian.com

Стотици се стекоха да видят „Златна ябълка” в Чепеларе

четвъртък, 4 август 2016 г.0 коментара

Стотици богомолци се стекоха да видят Чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Златна ябълка" в храм „Успение Богородично" в Чепеларе. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и свещеници от пловдивска епархия бяха посрещнати тържествено и отслужиха Молебен канон на Пресвета Богородица пред иконата.
Чудотворната икона се пази в храма в асеновградския квартал Горни Воден още от XVII в. Вярва се, че тя помага на бездетни двойки да се сдобият с рожба. Празникът на тази икона се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с едно чудо, извършено от Пресвета Богородица през далечната 1765г. Това събитие е описано от монаха Ананий Клинис, който по това време е бил игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита".
Митрополит Николай бе посрещнат от кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, областния управител Недялко Славов, зам.–кметовете, председателя на Общински съвет Росица Черпокова и стотици богомолци.
В словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Николай благодари за поканата от богомолния народ, изпратена чрез кмета и благослови всички да благоуспяват във вярата и да живеят в мир и благоденствие.
24smolian.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН