Стотици богомолци се стекоха да видят Чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Златна ябълка" в храм „Успение Богородично" в Чепеларе. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и свещеници от пловдивска епархия бяха посрещнати тържествено и отслужиха Молебен канон на Пресвета Богородица пред иконата.
Чудотворната икона се пази в храма в асеновградския квартал Горни Воден още от XVII в. Вярва се, че тя помага на бездетни двойки да се сдобият с рожба. Празникът на тази икона се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с едно чудо, извършено от Пресвета Богородица през далечната 1765г. Това събитие е описано от монаха Ананий Клинис, който по това време е бил игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита".
Митрополит Николай бе посрещнат от кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, областния управител Недялко Славов, зам.–кметовете, председателя на Общински съвет Росица Черпокова и стотици богомолци.
В словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Николай благодари за поканата от богомолния народ, изпратена чрез кмета и благослови всички да благоуспяват във вярата и да живеят в мир и благоденствие.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I