www.24smolian.com

Агоп Узунбохосян: Ловци на метеорити превзеха Родопите

неделя, 7 август 2016 г.0 коментара

Ловци на метеорити масово са обсадили Родопите. Това обяви директорът на астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян.
"Превърнало се е в някаква мода хора да обикалят в този регион и да търсят за паднали небесни тела. Това за мен са ловци на метеорити, които по някакъв начин пласират находките си", обясни Узунбохосян. Той призна, че не е запознат дали у нас има пазар за подобна търговия, но щом имало такъв усилен интерес, значи начинанията си заслужавали, пише "България днес", цитиран от агенция Блиц.
Директорът на астрономическата обсерватория разкри още, че интересът към търсенето на метеорити бил толкова голям, че идвали и ловци от съседни на България държави. "Не съм запознат със законодателството у нас дали като намериш метеорит, той си остава за теб. Хората обикалят и намират, а след това никой не знае какво се случва с находките. Предполагам, че отиват при колекционери или по друго предназначение. Но да - метеоритите имат предимно колекционерска стойност, отколкото финансова", заяви Узунбохосян.
Местните жители се шегуват, че нашествието от търсачи в Родопите може да бъде сравнено с ловците на покемони, които са плъзнали навсякъде.
Узунбохосян разкри, че има подозрения, че преди време вероятно е открит най-големият метеорит, който падал на територията на нашата страна. Капковидното небесно тяло тежи 4,6 килограма и е било намерено край кърджалийско село, което обаче астрономът предпочита да запази в тайна.
Метеоритът паднал през ноември миналата година и бил забелязан от двама местни жители. Твърде възможно е космическото тяло да е от потока Леониди, който премина край Земята по това време. Мъжете, които го открили, не желаят да се афишират, каза Узунбохосян. Той бил потърсен от тях за консултация.
Астрономът установил, че метеоритът е съставен от желязо, но трябвало да бъде разрязан наполовина, за да бъде подложен на изследване. Откривателите обаче отказали, тъй като искали да го запазят цял. След това съдбата на смятания за най-голям наш метеорит остава пълна мистерия.
Един от най-мистериозните метеорити, падали на родна територия, е този край монтанското село Върба. Небесното тяло долита до Земята на 8 април 1874 г. За него има прекалено малко информация, но със сигурност той вече е изнесен извън родината ни.
24smolian.com
На снимката: Капковиден метеорит. Снимка: Pixabay
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН