www.24smolian.com

Проведе се обществено обсъждане на Наредбата за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини

неделя, 21 август 2016 г.0 коментара

В община Смолян се проведе обществено обсъждане на проект на Наредба за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини на територията на Община Смолян. Тя е съобразена с изискванията на Закона за предучилищното и училищното възпитание и с Наредба №5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование на МОН. Наредбата се прилага при целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация на предучилищното образование в общинските детски градини. Секретарят Момчил Николов посочи, че Наредбата се състои от четири основни раздела, обхванати в 40 члена. В разпоредбите е регламентиран реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини. Записването на децата се извършва за: предучилищно образование на деца от първа възрастова група /3-4 годишни/ и втора възрастова група /4-5 годишни/. Предучилищно образование на деца навършили две години към началото на учебната година на постъпване в детското заведение. Задължително предучилищно образование на деца от трета подготвителна група /5-6 годишни/ и четвърта подготвителна група /6-7 годишни/. При записването на деца в детските градини с предимство се ползват: деца кръгли сираци, трето и следващо дете на многодетни родители, деца с един родител, деца близнаци, деца със специални образователни потребности, деца от приемни семейства и Център за настаняване от семеен тип, деца, на които поне единият родител е с инвалидност 70% и повече от 70% и деца с двама безработни родители.
Един от основните акценти в Наредбата е да се въведат и спазват  основни критерии за записване на децата в общинските детски градини. С решение на Педагогическия  съвет на детското заведение могат да се приемат и други допълнителни критерии за записване.
С Наредбата общината ще се опита да регламентира контрола по движение на децата от една детска градина в друга, както  и свободните места.
На следващото заседание на Общинския съвет, Наредбата ще бъде внесена за обсъждане  и приемане. Допълнени са и предложенията направени по време на общественото обсъждане. Николов посочи, че са обхванати всички възможни казуси , за да се отрегулират обществените отношения в тази сфера.
В общественото обсъждане участваха  гл.експерт „Образование" в общинската администрация Ангел Добриков,  директорки на детски градини, педагози, родители и др.
24smolian.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН