www.24smolian.com

Световните шампиони по фолклор са от… Буково

сряда, 31 август 2016 г.0 коментара

Световните шампиони по фолклор са от маданското село Буково. Самодейците от местното читалище „Иван Вазов-1958” спечелиха три златни медала и дипломи за съхраняване на автентичното пеене на шестия световен шампионат „World Folk 2016”.
Първата награда журито присъди за цялостно творчество на Групата за автентичен фолклор при читалището след изпълнение на песните “Проводима ма, майчинко“ и „Събрали са се, събрали“. Извоюваните златен медал и титлата „Световен шампион” са признание и висока оценка за труда, който полагат самодейците.
Вторият златен медал бе за индивидуалното изпълнение на солистката на групата Валя Дъбова, която смая публиката и журито с изпълнение на песните“ Планино, стара планино“ и „Севдице моя, каматна“.
Третото златно отличие грабнаха виртуозите на родопската гайда Славчо Кичуков и Красимир Василев с дуетното си изпълнение на гайдарска сюита.

Форумът "World folk 2016" се провежда под егидата на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На нея традиционно на различни сцени в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Критериите, по които групите са оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които самодейците от Буково покриха на 100%.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН