Общинският съвет в Смолян прие плана за финансово оздравяване на Общината. Час продължиха дебатите по време на заседанието на разпоредителния орган в четвъртък. Гласуването беше поименно. 15 от съветниците гласуваха „За”, 9 се въздържаха, а един бе против.

От името на групата на КРОС съветникът Кирил Хаджихристев направи предложения, които да бъдат включени в плана. Първо - да се съкрати с 10% числеността на общинската администрация, с 30% възнагражденията на съветниците, с по 10% да се намалят представителните разходи на кмета и Общинския съвет. Да се даде четиримесечен срок на длъжниците към общината да платят данъците си, след което да бъдат образувани изпълнителни дела, както и да се увеличи събираемостта на туристическия данък с помощта на полицейски служители. Хаджихристев използва метафора, че финансовото министерство е измерило температурата на общините и на община Смолян е висока, а общината не предприемала мерки.  

Кметът Николай Мелемов отговори, че не с 10, а с 15% ще намали представителните си разходи и още, че неизрядните данъкоплатци са дадени на частен съдебен изпълнител. Мелемов не се съгласи да има съкращения в администрацията. Той посочи, че заплатите са ниски, двама юристи са напуснали скоро и независимо, че хората са намалели обемът от дейности, които извършва администрацията не е намалял, а напротив-увеличава се. Той беше категоричен, че до  края на март месец 2017 г. няма да има нужда от следващ план за финансово оздравяване, а общината ще отпадне от групата общини под пряко наблюдение на финансовото ведомство.

Съветникът Стоян Иванов определи предложенията на КРОС  като популистки. „Тук става въпрос за 70 млн. лв. Колко ще се спестят от представителните на кмета – 1 500 лв. Заплатите в администрацията са ниски и се чудя как и специалисти стоят и работят за по 600 лв. Вие унижавате и общинските съветници, които имат поети ангажименти, не това не е проблемът”, обясни Иванов. Като председател на Комисията по бюджет, финанси и икономическо развитие  в ОбС той обясни, че Общината влиза в оздравителен режим по силата на два сключени договора  от 2006 г. Това са договорите за чистота и заемът от Инвестбанк.  „Договорът  за чистота към този момент ни носи 3 млн. 600 хил. лв годишно, по силата на сключения договор, които ги плащаме сега”, посочи Иванов. Той обясни още, че Мелемов е внесъл 4 млн. лв. лихви  по заема към Инвестбанк, а точно толкова е безлихвеният заем от МФ. Ако го е нямало този заем от 2006 г. сега нямаше да има нужда от безлихвения заем към финансовото министерство.

Общинският съвет прие предложенията на КРОС да се даде четиримесечен гратисен период на длъжниците на данъци и да се увеличи събираемостта на туристическия данък. Отхвърлени бяха предложенията за намаляване числеността на администрацията, както и с 30% процента да се намалят възнагражденията на съветниците.   

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I