В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян има сериозен недостиг на медицински сестри.
Общо 250 специалисти по здравни грижи работят в МБАЛ- Смолян, като от тях 30 са акушерки, 19 са лаборантите, 10 рехабилитатори и около 120 медицински сестри, които работят в отделенията, посочва главната медицинска сестра в болницата Мария Коцева, цитирана от радио „Фокус“.
По думите на главната сестра, в МБАЛ са необходими още около 50 медицински сестри.
„Факт е, че медицинските кадри не достигат не само в Смолянско, а и в цялата страна, а средната възраст на медсестрите в България отдавна е минала 50 години, сочат статистиките”, добавя Коцева.
„Към този момент се обучават 32 медицински сестри, които след две години ще завършат курса за обучение и се надяваме да започнат работа в смолянската болница. Тук две трети от медицинските сестри работят по съвместяване, за да покриваме графиците в отделенията”, допълва главната сестра.
По-голямата част от медицинските сестри, които завършват, заминават на работа в чужбина заради по-високото заплащане, според Коцева.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I