1 700 хектара засегната площи, нападнати от корояд и други вредители на територията на Южно-централното държавно предприятие - Смолян. Короядната маса е съсредоточена в девет териториални поделения, като в тях влизат всички стопанства на територията на област Кърджали, както и четири стопанства от област Смолян. Това са Златоград, Смолян, Смилян и Славейно, разясни зам.-директорът на ЮДЦП – Смолян инж.Ивайло Исаев, цитиран от радио „Дарик“.
Във въпросните девет предприятия, засегнатите площи са в размер на 920 хектара, а останалите 780 хектара са на териториите на другите 26 стопанства. От заразените площи се предвижда да се добият 251 000 кубика дървесина.
„Най-ефективната борба срещу вредителите, е изсичането и извозването на заразената дървесина извън горските територии, това е и приоритет за нас, максимално бързо да се случва този процес“, коментира още инж. Исаев. Другите мерки , които се предприемат, са поставяне на феромонови уловки и др.
В община Смолян има издадена заповед от кметът Николай Мелемов, собствениците на заразените площи да започнат санитарна сеч, като това да се случи в рамките на 30 дни, а заразената дървесина да се изнесе в кратки срокове.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Kak da se is4isti ,kato nqkoi gorski gi goni6 kato imperialisti da ti razre6at da sabira6 i4isti6 zarazenata plo6t.i pak ne razre6avat,ne vsi4ki a nqkoi bezodgovorni terekati pravdavat se 4e dokumentite mnogo im se bavqt ot 6efovete za razra6enie na opredelen obekt vsi4ko gnie i zarazqva no ne se razre6ava ,kak dase is4isti,koi evinoven nqkoi te6kar

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I