www.24smolian.com

След приемането на оздравителния план в ОбС: Когато говорим за политика, да бъдем отговорни граждани!

петък, 2 септември 2016 г.2коментара

В сайта на Община Смолян трябва да се публикуват всички документи относно плана за финансово оздравяване, в това число и тримесечните отчети на кмета относно изпълнението му. Това предложение бе отправено от ръководителя на групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет адв.Филип Топов по време на заседанието на разпоредителния орган в четвъртък.
Както вече писахме, планът за финансово оздравяване бе приет с пълно мнозинство след като дискусията по темата продължи около час и половина.
По думите на общинския съветник Ивайло Халваджиев Община Смолян е с „измерена температура“, но тя е вследствие на хронично дълго заболяване, от което в момента се възстановява. Според него ако това е било направено през 2011 г., общината е щяла да е в летално състояние. „Ако обаче тези критерии от МФ бяха въведени в началото на 2017 г., общината нямаше да е във финансово затруднение“, смята Халваджиев.
„Всички видяхме след измерването на температурата, както беше казано метафорично, какъв е резултатът“, заяви съветничката Екатерина Гаджева. Тя посочи, че в област Смолян за 8 от 10 общини се изисква оздравителен план. „Тези общини са управлявани от различни кметове, имат различно наследство. Но кое е общото? От много време говорим, че областта като цяло е в тежко икономическо състояние“, обясни тя. Според Гаджева неслучайно областта ни е попаднала в Целенасочената инвестиционна програма на правителството в подкрепа на Родопите и други изостанали райони в страната, тъй като районът ни е необлагодетелстван. „Лично аз приемам изискването за изработване на оздравителен план като комплимент от правителството за нашата област. Без да съм финансист и политик, приемам това като една възможност за по-затруднените общини от необлагодетелствани райони да могат да си помогнат и да изплуват образно казано“, каза тя, визирайки възможността чрез оздравителния план да се ползва безлихвен кредит. „Всичко останало приемам, че е правене на политика, но нека извън правенето на политика, да мислим за населението от региона и това, което правителството се стреми да предостави като възможност“, подчерта Гаджева.
Относно предложението за орязване на представителните разходи на кмета според нея това е икономика чрез икономия. „А тя никога не е давала добри резултати. Това са кафетата на гостите, посрещането на посланици и делегации. Можем да ги отрежем, но обикновено последствията не са това, което очакваме“, добави още Гаджева. Молбата й към останалите съветници бе „когато говорим за политика, да бъдем отговорни граждани, защото за това сме се клели и това дължим на обществото“.
Припомняме, че 500 общински финансисти на форум в Пампорово се обединиха около становището, че с измененията в Закона за публичните финанси и приетите критерии за финансови затруднения на общините им е била измерена температурата, но със счупен термометър. В момента община Смолян има проблем основно с два от критериите–-просрочените задължения и поетите ангажименти по договори.
Просрочията са свалени от 4 на 3 милиона лева, но все още са 9,3% от отчетените през последната година разходи. Трябва да се стопят до 5%. Стойността на поетите ангажименти по договори пък трябва да е под 50% от средногодишния размер на разходите за последните 4 години. Община Смолян обаче далеч преди 2011 година и досега е постоянно с над 200% поети ангажименти.
24smolian.com
Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
2 септември 2016 г., 15:53

Гаджева говори за отговорност?! Тая трябва да я махнат веднага от държавна работа

Анонимен
3 септември 2016 г., 19:31

Добре че са ДПС, иначе жална му майка на ОбС.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН