Община Смолян подкрепя Европейския ден на спорта в училище, който ще се проведе на 30 септември. Местната администрация ще подкрепи учебните заведения като осигури финансови награди за най-активните школа, като средствата са предвидени единствено за закупуване на спортни стоки за часовете по физическо възпитание и спорт. 
Европейският ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да повиши усещането за „принадлежност към училището" за всеки участник. Основната цел на събитието да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа  и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) дава възможност на училищата да се свържат с други европейски страни, популяризират физическото възпитание и спорта в училище, да създадат условие за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учение през целия живот.
В България инициативата се координира от сдружение BG Бъди активен, а на национално ниво кампанията NowWeMOVE има подкрепата на Министерството на младежта  и спорта, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката и общините.
През 2015 г  в  ЕДСУ са се включили 231 учебни заведения и 45 000 ученици. Събитията бяха проведени в още няколко европейски държави, а инициативата се определя като много успешна на европейско ниво.
Според Националния център по обществено здраве и анализ само 24% от децата достигат препоръчителни нива за физическа активност от 60 минути на ден. Голяма част от времето младите хора прекарват в седнало положение. Наръчникът за организиране на събитие, част от ЕДСУ е чудесен ресурс, който може да бъде използван от училищата при организирането на др. спортни инициативи през цялата  учебна година. Насърчават се позитивните взаимоотношения между ученика и училището, както и между самите ученици. 24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I