Министерски съвет гласува да бъдат отпуснати 1 млн. лева за нуждите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" в Смолян. Средствата са за изграждане на център за инвазивна кардиология. На заседанието на правителството, което се проведе в сряда, присъства и изпълнителният директор на здравното заведение в областния град д-р Марин Даракчиев. 
„Това са допълнителни целеви средства, които Министерски съвет отпуска на Министерството на здравеопазването за закупуване на ангиограф. А строително-ремонтните дейности за изграждане на центъра ще се финансират със собствени средства на болницата", обясни д-р Даракчиев.
В мотивите си пред Министерски съвет здравният министър д-р Петър Москов подчертава, че районът на Смолян има остра нужда от изграждане на структура за инвазивна кардиология. Високопланинският терен и отдалечеността на града от по-големите областни центрове е една от основните причини секторът да залегне и в областната здравна карта, за да се даде възможност за равнопоставен достъп на хората, страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, които са водещи по смъртност в региона.
Припомняме, че в началото на месеца кметът на Смолян Николай Мелемов, в качеството му на председател на Асоциацията на родопските общини, изпрати до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов писмо, с което му напомня за поетия от него през февруари месец ангажимент до края на тази година в областната болница да се изгради инвазивна лаборатория. Той бе подчертал, че инвазивна лаборатория в областната ни болница е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда – медицинска услуга, от която в Смолянска област са лишени над 99% от страдащите.
„За да се осигури достъп до съответната лаборатория, болният трябва да бъде транспортиран в друг областен град за 90 до 120 минути. Този „златен час" в повечето случаи се оказва непостижим поради това, че пациентът първо пътува от определено населено място до спешния център в съответната община, откъдето го насочват към МБАЛ – Смолян, след което се прави нова организация за неговото транспортиране до най-близката инвазивна лаборатория – в Пловдив. И като се има предвид високопланинския релеф на нашата територия, това е време, твърде често фатално пропуснато за болния", бе написал кметът.
Ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" изказва своята благодарност на Министерски съвет и лично на премиера, на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и на председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова за положените усилия за създаване на структура за инвазивна кардиология в Смолян. 
На снимката: Ангиограф
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I