www.24smolian.com

104 години от подвига! Смолян се поклони пред героите на Родопската Шипка (снимки)

петък, 21 октомври 2016 г.1коментара

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.
Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България и с военен ритуал. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение  със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе историкът доц. Христо Гиневски. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител". С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. Над 60 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои,  а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.
Пред подвига на героите се поклониха  депутатът Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместникът му Адриан Петров, кметът Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника –костница в знак на признателност към героите, донесли на щиковете си Свободата на Родопите. 
24smolian.com


Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
21 октомври 2016 г., 18:57

Честит празник, Смолян! Да пазим и обичаме това, което имаме!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН