Мързеливи ли сме или не ни се работи за 700 лева?

На 100 родопчани 15 са без препитание сочат данните на Агенцията по заетостта за нивата на безработицата за област Смолян. В същото време обаче има десетки свободни места на пазара на труда в региона. 56 са позициите обявени в Бюрото по труда в областния град само в средата на септември. Регионът изпитва нужда от учители и лекари. Незаети места обаче се търсят в редица сектори като около 90% от изискванията са единствено за средно или основно образование.
„В редица области възстановяването на пазара на труда все още не се случва, защото броят на продължително безработните хора, както и тези в предпенсионна възраст остава висок, което означава, че проблемите са структурни", обясняват от Агенцията по заетостта.
Проблемът идва също така и от ниските нива на заплащане. 706 лева е средната работна заплата в област Смолян сочат изследванията на Националната статистика, откъдето отбелязват и ръст от 5,7% спрямо първото тримесечие на т.г. За обществения сектор средното месечно възнаграждение е 823 лв., а за частния - 668 лева.
Все повече хора обаче избират да потърсят препитание в по-големите градове в страната или да заминат на гурбет зад граница. Вътрешната миграция обикновено обхваща цели семейства, които продават жилищата си в региона и купуват апартаменти в София, Пловдив, Стара Загора, където заплащането е доста по-високо.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. В Смолян що е държавно всичко е шуробажанащина. Нанизани роднини като свински черва.

    ОтговорИзтриване
  2. Vi6isti rabotqt za osnovno obrazovanie ,a sas osnovno obrazovanie zaemat posta na na4alnici ,za6toto sa 4ovek na 4oveka,taka e v malkite gradove i za tova obrazovanite 6te se mahnat tova e bezobrazie i nese izd1rja ,na prostotiqta...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I